The Malaysia Post

Liek Hou membawa pulang emas badminton Paralimpik pertama di Malaysia

Juara dunia enam kali, Cheah Liek Hou melakar sejarah hari ini ketika menjadi juara perseorangan badminton lelaki Paralimpik pertama.

Pemain nombor dua dunia berusia 33 tahun itu berada dalam keadaan yang sangat buruk ketika dia berjaya mengalahkan musuh pilihannya dan Anrimusthi Dheva dari Sukan Indonesia, 21-17, 21-15 pada final SU5 perseorangan lelaki (gangguan fizikal) di Stadium Nasional Yoyogi hari ini.

Badminton memulakan debutnya di Tokyo Paralympics.

Pada perlawanan pertama, pemain nombor satu dunia Anrimusthi melakukan beberapa kesilapan untuk memberikan Liek Hou selesa 5-0 sebelum Indonesia menutup jurang dengan 5-8.

Setelah mendahului 11-5 pada selang waktu, prestasi Liek Hou merosot, membolehkan pemain Indonesia melonjak pada 15-15. Itu membangunkan pemain kebangsaan dari tidurnya ketika dia kembali tenang sebelum smash yang kuat membuatnya mendapat mata terakhir untuk memenangi perlawanan pertama 21-17.

Permainan kedua adalah pertarungan yang jauh lebih dekat, dengan kedua-dua pemain bertarung leher dan leher sebelum Liek Hou mendahului tipis 11-10 pada selang waktu.

Kali ini, Liek Hou terjaga ketika dia menunjukkan daya tahan untuk menyerap serangan Indonesia sebelum meraih kemenangan 21-15 dan merangkul pingat emas yang diinginkan.

Liek Hou kemudian jatuh di gelanggang menikmati saat keemasan ini sebelum bangun dan terus menuju ke jurulatihnya, Datuk Rashid Sidek untuk meraikan kemenangan yang luar biasa.

Ia juga membantu Liek Hou melonjakkan kemenangannya di Tokyo Paralympics Games kepada lima perlawanan berturut-turut, termasuk tiga kemenangan di Kumpulan B sebelumnya. Terdahulu hari ini, pemain berusia 33 tahun itu melakukan pertarungan hebat untuk membuat Fang Jen-yu dari Taipei China 15- 21, 21-10, 21-16 di separuh akhir.

Kemenangan kelahiran Liek Hou yang dilahirkan di Kuala Lumpur bermaksud bahawa Malaysia kini telah memenangi dua pingat emas, berikutan kepahlawanan angkat besi Bonnie Bunyau Gustin dalam acara 72 kilogram (kg) lelaki pada 28 Ogos.

Kontinjen nasional telah menetapkan sasaran tiga emas untuk Paralimpik Tokyo.

Baca Lagi | Menteri Belia dan Sukan meminta maaf kerana salah faham Liga Super

Malaysia juga telah merangkul dua pingat perak, sejauh ini, menerusi rakan sepasukan Bonnie, Jong Yee Khie dalam acara 107kg pada hari Isnin (30 Ogos) dan pemain boccia kebangsaan, Chew Wei Lun, yang tewas 4-2 kepada juara bertahan, David Smith dari Great Britain dalam kategori campuran individu BC1 (kecacatan fizikal) pada hari Rabu (1 Sept).

Sementara itu, harapan Jen-yu untuk memperoleh pingat gangsa tumpul ketika dia tewas 16-21, 9-21 kepada Suryo Nugroho dari Indonesia dalam 41 minit.

Read Previous

Kementerian Pendidikan memperuntukkan RM2.4 juta untuk memperbaiki empat sekolah

Read Next

BTS dimasukkan ke dalam Hall of Fame 2022 Guinness World Records

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.