The Malaysia Post

Menteri Belia dan Sukan meminta maaf kerana salah faham Liga Super

Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu

Credits: malaymail

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kenyataan yang dibuatnya dalam sebuah video yang menjadi viral semalam mengenai “menambah” pasukan ke Liga Super musim depan.

Dia juga meminta maaf kepada Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin dan setiausaha agung FAM Stuart Ramalingam kerana menyebut nama mereka dalam video yang mencetuskan kegemparan di media sosial semalam.

“Adalah kesalahan saya untuk mengeluarkan kenyataan itu. Oleh itu, saya ingin meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kesalahan itu. Alhamdulillah saya telah belajar dari kesilapan yang saya buat sebelum memulakan tugas secara rasmi.

“Hari ini sebagai menteri, saya perlu tahu apa yang harus dan tidak boleh dikatakan. Insya Allah maju, saya berjanji kepada semua rakyat Malaysia dan peminat sukan, bahawa saya akan bekerja keras dengan timbalan menteri, Datuk Seri Ti Lian Ker dan rakan-rakan saya di kementerian untuk meningkatkan kualiti sukan, dan tidak membicarakan politik dan perkara yang tidak perlu, ” katanya.

Dia berkata demikian pada sidang media selepas dia dan Ti melaporkan bertugas di Menara KBS di sini hari ini.

Semalam sebuah video di mana Ahmad Faizal menyebut bahawa Perak FC, yang kini menghadapi kemungkinan untuk diturunkan dari Liga Super musim ini, berpeluang untuk kekal di liga divisyen pertama jika jumlah pasukan yang bersaing meningkat dari 16 menjadi 21 .

Stuart, yang akan memulakan tugasnya sebagai ketua pegawai eksekutif Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), bagaimanapun, membantah membincangkan perkara itu, sementara presiden MFL, Datuk Ab Ghani Hassan mengatakan format promosi dan penyingkiran Liga Malaysia akan tetap seperti dulu.

Baca Lagi | Chef de Mission menggesa rakyat Malaysia untuk tetap tenang, berhenti mengecam Ukraine

FAM boleh digantung oleh badan pentadbir dunia bola sepak, Fifa jika pemerintah mengganggu pentadbirannya.

Ahmad Faizal juga berjanji akan bekerjasama dengan semua pihak untuk meningkatkan kualiti bola sepak Malaysia, termasuk di peringkat akar umbi.

Read Previous

Chef de Mission menggesa rakyat Malaysia untuk tetap tenang, berhenti mengecam Ukraine

Read Next

Uundi keyakinan adalah suatu kemestian, kata Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here