The Malaysia Post

Chef de Mission menggesa rakyat Malaysia untuk tetap tenang, berhenti mengecam Ukraine

Rakyat Malaysia telah dinasihatkan untuk berhenti mengkritik Ukraine dan tetap tenang atas situasi semasa mengenai kontinjen negara di Paralimpik Tokyo yang sedang berlangsung.

Chef de Mission Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin mengingatkan orang ramai agar memberi contoh yang lebih baik agar tidak melukis imej buruk negara di mata orang luar.

“Kita semua adalah orang yang beradab dan menghormati orang lain; mari kita tunjukkan contoh yang baik.

“Jangan salahkan negara lain, sebaliknya kita harus memperbaiki diri untuk menjadi manusia yang lebih baik. Saya faham bahawa sebilangan rakyat Malaysia marah dengan keputusan itu, tetapi yang paling penting ialah kita mesti maju, ”katanya kepada Bernama. 

Dia berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan netizen Malaysia menyerang laman sosial atlet Ukraine dan Jawatankuasa Paralimpik Ukraine berikutan keputusan kontroversi baru-baru ini dalam kategori lelaki F20 (gangguan intelektual) di Paralimpik Tokyo.

Pada hari Selasa, arena sukan dunia digemparkan oleh insiden mengejutkan di Tokyo setelah Muhammad Ziyad Zolkefli dinafikan pingat emas dalam acara menembak F20 lelaki. Jaraknya sejauh 17.94 meter (m) juga merupakan rekod dunia baru untuk acara tersebut.

Dia diklasifikasikan sebagai Tidak Memulakan (DNS) setelah tunjuk perasaan yang dibuat oleh Ukraine, yang mendakwa bahawa Muhammad Ziyad terlambat memasuki bilik panggilan.

Maksym Koval dari Ukraine diumumkan sebagai pemenang pingat emas dengan lontaran 17.34m, memecahkan rekod dunia Muhammad Ziyad 17.29m yang telah ditetapkannya pada Kejohanan Atletik Para Para Dunia 2017 di London.

Semalam, World Para Athletics (WPA) menolak rayuan Malaysia, tetapi Jawatankuasa Penganjur menyatakan bahawa semua bantahan dan rayuan susulan dapat dibuat dengan menulis kepada Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) dan WPA setelah Sukan berakhir.

Pengecualian pingat emas Muhammad Ziyad didasarkan pada Peraturan Para Atletik Dunia Para 5.5 – “Kegagalan Melapor ke Ruang Panggilan” – yang menyatakan bahawa sekiranya atlet tidak hadir di ruang panggilan pada waktu yang sesuai seperti yang disiarkan dalam jadual Bilik Panggilan , mereka akan ditunjukkan dalam hasilnya sebagai DNS (Tidak Bermula).

Megat D Shahriman mengatakan bahwa dia menghormati keputusan yang diambil oleh Ukraine kerana mereka berhak untuk memprotes sehubungan dengan hasil acara tembakan seperti yang dibenarkan dalam peraturan pertandingan sukan.

Dia juga meminta seluruh rakyat Malaysia untuk melupakan kejadian itu dan memfokuskan kembali serta bersatu untuk menyokong atlet negara dalam misi mereka untuk mencapai sasaran tiga emas di Paralimpik Tokyo.

Sementara itu, Megat D Shahriman, yang juga presiden Majlis Paralimpik Malaysia (PCM), mengatakan bahawa dia menghormati keputusan Australia dalam mengakui kesalahan mereka yang mengakibatkan atlet mereka Todd Hodgetts diklasifikasikan sebagai DNS juga.

Menurutnya, dia akan menyerahkannya kepada sebuah komite yang telah dibentuk untuk menyelidiki masalah tersebut di Tokyo dan dia akan memberitahu perkembangan selanjutnya setelah Paralimpik berakhir.

“Mari kita teruskan dan melupakan apa yang telah berlaku, kita mempunyai lebih banyak atlet untuk menumpukan perhatian. Saya yakin kita boleh memenangi lebih banyak pingat di sini, ”katanya.

Baca Lagi | Mainkan Ronaldo sebagai Striker, kata Rooney

Pencarian pingat Malaysia kini terletak pada atlet-atlet ini, pemenang pingat emas Rio 2016, Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi (100m T36 lelaki) dan Abdul Latif Romly (T20 lompat jauh lelaki); serta Wong Kar Gee (lompat jauh lelaki T13), S. Suresh (memanah), Cheah Liek Hou (badminton) dan Brenda Anellia Larry (berenang).

Paralimpik Tokyo akan berakhir pada hari Ahad (5 September).

Read Previous

China menghadkan permainan online hanya 3 jam seminggu untuk pelajar sekolah

Read Next

Menteri Belia dan Sukan meminta maaf kerana salah faham Liga Super

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.