The Malaysia Post

Guan Eng : Mengapa tiada usaha untuk mendapatkan kembali blogger buruan untuk disoal siasat?

Pengerusi DAP Lim Guan Eng hari ini mempersoalkan pihak berkuasa mengenai apa yang dilihatnya sebagai kurangnya usaha untuk membawa penulis blog Malaysia yang buruan Raja Petra Kamarudin kembali untuk siasatan berhubung banyak dakwaan beliau yang disiarkan dalam talian.

Sebaliknya, Ahli Parlimen Bagan itu menyatakan siasatan pantas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap dakwaan penulis blog baru-baru ini mengenai “kekayaan yang tidak dapat dijelaskan” seorang hakim yang telah membicarakan dan mendapati bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bersalah atas pelbagai pertuduhan menyalahgunakan RM42 juta milik kerajaan SRC International Sdn Bhd.

“Walaupun RPK bersembunyi di London, dia harus diminta kembali untuk menundukkan dirinya untuk disiasat secara menyeluruh.

“Jika RPK enggan kembali dan jika terdapat alasan yang mencukupi untuk pertuduhan jenayah difailkan maka RPK harus diekstradisi,” kata Lim dalam satu kenyataan, merujuk kepada penulis blog Malay Today melalui pemegang dalam taliannya.

Raja Petra telah melarikan diri daripada undang-undang Malaysia sejak April 2009 apabila beliau gagal hadir ke mahkamah untuk perbicaraan hasutannya berhubung surat terbuka mengenai krisis perlembagaan Perak ketika itu. Dia secara meluas dipercayai tinggal di UK.

Ahli parlimen Pembangkang itu merujuk artikel Raja Petra pada 20 April terhadap Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Nazlan adalah hakim yang mempengerusikan perbicaraan SRC International Najib selama setahun di Mahkamah Tinggi yang bermula pada April 2019 dan menyampaikan keputusan bersalah pada Julai 2020.

Nazlan dinaikkan ke hakim Mahkamah Rayuan pada Februari tahun ini.

Hakim itu telah memfailkan laporan polis menafikan dakwaan itu dan menyebut artikel bertajuk “Hakim Mohd Nazlan sedang disiasat kerana RM1 juta yang tidak dapat dijelaskan dalam akaun banknya” tidak berasas dan berniat jahat.

Ketua SPRM Tan Sri Azam Baki memberitahu The Star bahawa siasatan terhadap dakwaan itu bermula selepas suruhanjaya menerima aduan dan bukan kerana dakwaan dalam talian.

Dalam kenyataannya, Lim turut mempersoalkan kegagalan SPRM bertindak sepantas itu dalam meneliti dakwaan perdagangan proksi terhadap Azam di mana namanya digunakan oleh abangnya Nasir Baki untuk membeli berjuta-juta saham dalam dua syarikat senaraian awam pada 2015.

Baca Lagi | Guan Eng : Mengapa tiada usaha untuk mendapatkan kembali blogger buruan untuk disoal siasat?

Azam menafikan dakwaan itu dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) membebaskan ketua SPRM daripada melanggar undang-undang perdagangan pada Januari.

SC berkata ia tidak secara konklusif mendapati bahawa Azam melakukan sebarang pelanggaran di bawah Seksyen 25(4) Akta Depositori Pusat Sekuriti 1991 (SICDA) bahawa akaun dagangan mesti dibuka atas nama pemilik benefisial atau penama yang diberi kuasa.

Read Previous

Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC

Read Next

Semua ahli politik yang dinamakan dalam ‘PASLeaks’ sedang disiasat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.