The Malaysia Post

Pejuang Sahkan Dr M Letak Jawatan Pengerusi Parti

Tun Dr Mahathir Mohamad secara rasmi meletak jawatan sebagai Pengerusi

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) hari ini mengesahkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad secara rasmi meletak jawatan sebagai pengerusi parti itu.

Presidennya Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata parti itu telah menerima keputusan Dr Mahathir berundur daripada jawatan itu.

“Semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Pusat dan ahli parti di seluruh negara memuji jasa, pemikiran, bimbingan dan kepimpinan beliau sepanjang menjadi Pengerusi.

“Kami merakamkan penghargaan yang tidak terhingga kepada Ayahanda Tun. Hanya Allah SWT yang dapat membalas jasanya kepada kami,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pilihan Raya Umum ke-15 yang lalu

Mukhriz menambah, walaupun tidak lagi memegang jawatan pengerusi, Dr Mahathir akan kekal sebagai ahli Pejuang.

Pejuang mencatatkan prestasi terburuk pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) lalu apabila seramai 67 calon yang dipertaruhkannya hilang deposit termasuk Dr Mahathir dan Mukhriz.

Baca Lagi | Aliran Capcut Baharu Tiktok 2022

Baca Lagi | Mengewangkan Facebook: Facebook melancarkan Ad Break di Malaysia

Pejuang menjadi simbol kepada calon Gerakan Tanah Air (GTA) yang meletakkan 158 calon dalam pilihan raya, di mana 116 daripadanya bersaing untuk kerusi parlimen.

Mahathir dan anaknya, Mukhriz, adalah antara 369 calon pilihan raya umum yang kehilangan wang deposit, selepas mengundi kurang daripada satu perlapan undi masing-masing di Langkawi dan Jerlun.

Perlawanan lima penjuru di Langkawi,

Dr Mahathir hanya memperoleh 4,566 undi dalam pertandingan lima penjuru di Langkawi, dengan Perikatan Nasional memenangi kerusi itu.

Beliau berkhidmat sebagai presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional dari 1981 hingga 2003 di mana beliau juga perdana menteri. He left Umno in 2016 and co-founded Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), which was part of the Pakatan Harapan coalition with PKR, DAP, Amanah and Upko.

Beliau meninggalkan Bersatu pada 2020 selepas Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin mengetuai parti itu membentuk kerajaan campuran dengan PAS dan Barisan Nasional. Mahathir mengasaskan Pejuang pada akhir tahun itu.

Read Previous

Angelina Jolie Berundur sebagai Duta Pelarian PBB

Read Next

24 Kod Penipuan Mudah Alih PUBG 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.