The Malaysia Post

Angelina Jolie Berundur sebagai Duta Pelarian PBB

Angelina Jolie Berundur sebagai Duta Khas UNHCR

Angelina Jolie mengumumkan semalam bahawa dia akan melepaskan jawatannya sebagai utusan khas UNHCR selepas lebih 20 tahun bekerja dengan agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pelakon Hollywood, 47, telah menjalankan lebih daripada 60 misi lapangan dengan UNHCR, menyoroti nasib berjuta-juta orang yang dipindahkan dari rumah mereka sejak dua dekad lalu.

Tindakan untuk Perubahan

“Selepas 20 tahun bekerja dalam sistem PBB, saya rasa sudah tiba masanya untuk saya bekerja secara berbeza, melibatkan diri secara langsung dengan pelarian dan organisasi tempatan, dan menyokong advokasi mereka untuk penyelesaian,” kata Jolie dalam satu kenyataan.

“Saya akan terus melakukan segala-galanya dalam kuasa saya pada tahun-tahun akan datang untuk menyokong pelarian dan orang lain yang berpindah.”

Baca Lagi | Pahang akan Mengkaji Projek Cerun Bukit Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

Baca Lagi | Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022 Menarik 160 Pemain

UNHCR menggelarnya sebagai salah seorang penyokong hak pelarian yang paling berpengaruh.

Bintang AS yang memenangi Oscar itu telah bekerja dengan UNHCR sejak 2001 dan menjadi utusan khas pada 2012.

Dalam peranan yang diperluaskan ini, dia membina kesedaran dan sokongan untuk pelarian dan menyeru penyelesaian segera bagi mereka yang terpaksa melarikan diri, kata UNHCR.

Jolie telah “bekerja tanpa jemu… untuk menjadi saksi kisah penderitaan serta harapan dan daya tahan”, kata agensi yang berpangkalan di Geneva itu.

Menghadapi Kecemasan Kekurangan Dana

Baru-baru ini, dia mengembara bersama UNHCR ke Yaman dan Burkina Faso untuk bertemu orang yang kehilangan tempat tinggal yang mengalami dua kecemasan yang paling kekurangan dana di dunia.

“Kami berterima kasih atas perkhidmatannya selama berdekad-dekad, komitmennya, dan perbezaan yang dia buat untuk pelarian dan orang yang terpaksa melarikan diri,” kata ketua UNHCR Filippo Grandi.

“Selepas sekian lama dan berjaya bersama UNHCR, saya menghargai keinginannya untuk mengalihkan pertunangannya dan menyokong keputusannya,” katanya.

“Saya tahu tujuan pelarian akan kekal dekat di hatinya, dan saya pasti dia akan membawa semangat dan perhatian yang sama kepada portfolio kemanusiaan yang lebih luas.”

Read Previous

Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022 Menarik 160 Pemain

Read Next

Pejuang Sahkan Dr M Letak Jawatan Pengerusi Parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.