The Malaysia Post

Pahang akan Mengkaji Projek Cerun Bukit Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

Ahli Parlimen Bentong Young Syefura menggesa Pahang

Susulan kejadian tanah runtuh yang tragis semalam berhampiran sempadan Pahang, Ahli Parlimen Bentong, Young Syefura Othman menggesa kerajaan negeri mengkaji semula semua projek lereng bukit yang berisiko serta-merta bagi mengelak bencana lain.

Ahli parlimen DAP itu berkata, langkah berjaga-jaga keselamatan adalah penting sekarang terutamanya memandangkan negara kini berada dalam musim tengkujuh.

“Setiap agensi dan jabatan berkaitan perlu meneliti projek mereka yang terletak di lereng bukit atau cerun,” katanya dalam satu kenyataan.

Pembaikan Pantas Jalan Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

Syefura muda juga merayu kepada penyedia penginapan tempatan supaya lebih peka tentang persekitaran mereka dan tanah hartanah itu.

“Saya berharap usahawan tempatan memikul tanggungjawab memastikan tiada keretakan atau tanda-tanda awal pergerakan bumi di sekitar tanah mereka.

“Kawasan lain seperti kawasan pantai dan tebing sungai juga perlu berhati-hati dengan sebarang perubahan, bukan hanya mengaut keuntungan sehingga mengabaikan risiko,” katanya.

Baca Lagi | Pejuang Sahkan Dr M Letak Jawatan Pengerusi Parti

Baca Lagi | Kerjasama Memberi Kestabilan Politik, Fokus Ekonomi, kata Ahmad Zahid

Korban Tanah Runtuh

Syefura muda sebelum itu melawat tapak di Batang Kali di mana tanah runtuh awal pagi semalam, mengorbankan sekurang-kurangnya 21 orang, manakala 12 masih hilang.

“Saya juga berharap agar jalan Jalan Batang Kali-Genting Highlands dapat diperbaiki dan dibuka kepada orang ramai tidak lama lagi.

“Jalan ini menjadi penghubung utama mereka yang bekerja di Batang Kali dan sekitarnya untuk ke Genting tempat mereka bekerja. Jika jalan ditutup untuk tempoh yang lama, mereka akan menghadapi masalah untuk ke tempat kerja kerana laluan alternatif agak jauh, mengambil lebih banyak masa dan kos minyak dan tol.

“Jadi kami berharap Jabatan Kerja Raya dapat membaiki jalan tersebut secepat mungkin demi keselesaan rakyat,” katanya.

Syefura muda sebelum ini mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa tanah runtuh selepas lawatannya bersama ADUN Ketari Thomas Su Keong Siong di mana beliau diberi taklimat mengenai usaha mencari dan menyelamat.

“Kami mendoakan SAR berjalan lancar dan mereka menemui mangsa,” katanya.

Read Previous

Kerjasama Memberi Kestabilan Politik, Fokus Ekonomi, kata Ahmad Zahid

Read Next

Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022 Menarik 160 Pemain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.