The Malaysia Post

Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022 Menarik 160 Pemain

Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022

Kejohanan Golf Pelancongan Johor 2022 yang berlangsung di The Els Club Desaru Coast di Johor pada 3 dan 4 Disember telah menarik 160 pemain tempatan dan luar negara.

Pemain asing yang menyertai kejohanan 36 lubang untuk Trofi Cabaran Tunku Panglima Johor adalah dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Belanda, Perancis, Australia, Afrika Selatan dan Indonesia.

Persatuan Pelancongan Golf Johor

Presiden Persatuan Pelancongan Golf Johor (JGTA) Kolonel Mohd Jamal Salleh berkata penganjuran gembira dengan kejayaan kejohanan edisi kelima itu, dan berterima kasih kepada semua rakan kongsi, penaja dan pemain yang mengambil bahagian.

“Kejohanan ini menjadi lebih meriah berikutan sokongan berterusan, sekali gus menunjukkan industri pelancongan golf di Johor menjanjikan potensi besar pada masa hadapan.

“Kejohanan ini tidak akan berlangsung tanpa komitmen, sokongan dan penyertaan berterusan daripada Tourism Malaysia dan Tourism Johor serta rakan kongsi kami seperti Weststar Technics, Maxus, The Els Club Desaru Coast, Desaru Coast, MST Golf, 360 Hospitality, Titoni, Cobra & Gutty, Tan Radio, Yakult, Petronas, Desaru Fruit Farm, Qul Holdings (M) dan banyak lagi.

Baca Lagi | Kerjasama Memberi Kestabilan Politik, Fokus Ekonomi, kata Ahmad Zahid

Baca Lagi | Pahang akan Mengkaji Projek Cerun Bukit Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

“JGTA juga menghargai sokongan dan bantuan yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan majlis perbandaran Pengerang, Jabatan Kerja Raya Kota Tinggi dan pejabat kesihatan Penawar,” katanya dalam satu kenyataan.

Mohd Jamal berkata JGTA juga amat berterima kasih kepada Tunku Abdul Rahman Sultan Ibrahim atas limpah kurnia dan sokongan padu baginda untuk kejohanan itu.

Beliau seterusnya berkata objektif utama kejohanan golf itu adalah untuk menyokong kempen Tourism Malaysia mengenai “Cuti Cuti Malaysia” melalui acara golf dengan niat untuk merangsang industri pelancongan golf di Johor.

“Justeru, untuk menjadikan acara tahun ini lebih menarik buat julung kalinya, JGTA akan menampilkan Festival Golf Pelancongan Johor yang telah dilancarkan oleh timbalan pengarah kanan Bahagian Pembangunan Pakej Pelancongan Malaysia Ahmad Johanif Mohd Ali,” katanya.

Trofi Cabaran Tunku Panglima Johor

Semasa kejohanan itu, kecacatan tiga peserta, Shahrel Iqubal Dom Ami muncul sebagai juara keseluruhan kategori “Kasar”, memenangi Trofi Cabaran Tunku Panglima Johor.

Johan keseluruhan bagi kategori Nett ialah Muhammad Hanif Abu Bakar yang menang dengan handicap 14, manakala Johanis mengungguli Divisyen A bagi kategori Kasar dan kategori Nett milik Mohd Nasharuddin Mat Nasir.

Bahagian B bagi kategori Kasar dan Bersih masing-masing dimenangi oleh Mohd Hamdan Saidon dan Zulkifli Ally. Sementara itu, Norhisham Hussein memenangi Divisyen Kasar C dan Ahmad Fariq Omar memenangi Nett.

Read Previous

Pahang akan Mengkaji Projek Cerun Bukit Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

Read Next

Angelina Jolie Berundur sebagai Duta Pelarian PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.