The Malaysia Post

Kerjasama Memberi Kestabilan Politik, Fokus Ekonomi, kata Ahmad Zahid

Perjanjian Kerjasama yang Ditandatangani oleh Lima Entiti Politik

Perjanjian Kerjasama yang ditandatangani lima entiti politik bagi merasmikan penubuhan Kerajaan Perpaduan adalah inisiatif jangka panjang bagi memastikan kestabilan politik supaya negara dapat menumpukan usaha pemulihan ekonomi, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata kerajaan perlu segera memberi tumpuan kepada perkara ekonomi untuk bersedia menghadapi cabaran tahun depan apabila ekonomi dunia diramal perlahan.

Bank Dunia telah meramalkan bahawa kenaikan kadar faedah yang agresif akan diterima pakai oleh beberapa negara akan menyebabkan permintaan mengecut dan membawa kepada kemelesetan ekonomi global tahun depan, katanya dalam catatan Facebooknya hari ini.

“Jadi tumpuan Kerajaan Perpaduan dalam menangani pelbagai cabaran dalam pengurusan ekonomi dan kewangan harus diutamakan berbanding politik berterusan.

“Tempoh lima tahun bukanlah masa yang lama untuk memulihkan ekonomi negara. Jadi, persekitaran politik yang tenang dalam tempoh ini adalah penting untuk membolehkan rakyat Malaysia bersama-sama dengan kerajaan untuk membina sebuah negara yang lebih baik dan mendapatkan semula penghormatan dunia,” kata presiden Umno itu.

Baca Lagi | Mengewangkan Facebook: Facebook melancarkan Ad Break di Malaysia

Baca Lagi | Pejuang Sahkan Dr M Letak Jawatan Pengerusi Parti

PH, BN, GPS, GRS, Warisan

Semalam, Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Parti Warisan (Warisan) menandatangani Perjanjian Kerjasama di Putrajaya.

It was signed by the secretaries-general of the parties concerned – Datuk Seri Saifuddin Nasution of PH, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir (BN), Datuk Masidi Manjun (GRS), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (GPS) and Datuk Loretto Padua Jr ( Warisan), disaksikan oleh pengerusi masing-masing.

Tiada Kenaikan Tarif Elektrik

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata langkah kerajaan untuk memastikan tiada kenaikan tarif elektrik, seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Rabu, adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengawal kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

Beliau berkata ia menunjukkan komitmen kerajaan dalam menjaga kebajikan dan kesejahteraan rakyat.

“Banyak lagi inisiatif untuk membantu mengurangkan potensi kenaikan harga barangan dan perkhidmatan dijangka diumumkan.

“Semua usaha ini memerlukan kajian dan fokus yang teliti untuk memastikan hasil terbaik untuk rakyat,” tambahnya.

Read Previous

Mengewangkan Facebook: Facebook melancarkan Ad Break di Malaysia

Read Next

Pahang akan Mengkaji Projek Cerun Bukit Selepas Tanah Runtuh Batang Kali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.