The Malaysia Post

Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC

Lee Zii Jia

Credits: olympicchannel

Pemain perseorangan lelaki terkemuka negara Lee Zii Jia, yang kembali ke kem latihan berpusat hari ini selepas dua hari tidak hadir, berkata beliau memberi tumpuan sepenuhnya kepada tugasan yang bakal dihadapi pada Kejohanan Badminton Asia (BAC).

Pemain berusia 24 tahun itu, yang bakal berlepas ke Manila, Filipina esok untuk pertembungan Asia dari 26 April hingga 1 Mei, berkata persiapannya berjalan lancar sejak latihan berpusat itu bermula Jumaat lalu.

“Saya mempunyai isu peribadi; sebab itu saya meminta kebenaran daripada BAM (Persatuan Badminton Malaysia, untuk meninggalkan kem). Ya, mendapat kebenaran. (Rakan pemain bebas) Ong Yew Sin-Teo Ee Yi juga tidak hadir hari ini, jadi saya rasa tiada masalah. 

“Saya di sini hari ini, jadi ia tidak sepatutnya menjadi masalah besar. Ini BAC pertama saya, dan ia adalah kejohanan besar. Saya pasti mahu keluar sepenuhnya,” katanya kepada pemberita di Akademi Badminton Malaysia (ABM).

Pemain nombor tujuh dunia itu berkata semua pasukan dijangka menghantar pemain terbaik mereka untuk acara peringkat teratas, untuk melenturkan otot mereka sebelum perlawanan akhir Piala Thomas dan Uber di Bangkok, Thailand dari 8-15 Mei.

Selepas kejohanan Manila, pemain Malaysia dijangka terbang terus ke Bangkok, di mana mereka akan menjalani kem latihan terakhir mereka menjelang kejohanan berpasukan dunia lelaki dan wanita.

Ditanya mengenai keputusan BAM menamakan pemain beregu lelaki Aaron Chia sebagai kapten Piala Thomas, Zii Jia, yang merupakan kapten pada edisi lepas di Aarhus, Denmark, berkata Aaron adalah seorang pemimpin yang baik.

“Aaron adalah kapten Kejohanan Berpasukan Badminton Asia (pada Februari). Sudah tentu, dia seorang pemimpin yang baik. BAM memilih dia atas sebab, jadi kami perlu mempercayai mereka,” kata Zii Jia, yang berhenti BAM beberapa minggu sebelum acara berpasukan Asia untuk menjadi profesional.

Baca Lagi | Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC

Sementara itu, Setiausaha Agung BAM Datuk Kenny Goh tidak mengesahkan mahupun menafikan bahawa badan kebangsaan itu memberi kebenaran kepada Zii Jia untuk ponteng dua hari latihan, termasuk perlawanan simulasi pada Rabu.

“Buat masa ini, kami sangat gembira dengan persiapan. Rangka masa untuk kem latihan berpusat dan kejohanan semuanya teratur. Jadi, kami hanya mahu fokus pada persiapan dan perjalanan ke Piala Thomas dan Uber. Itu adalah keutamaan kami sekarang,” katanya ketika ditanya mengenai perkara itu.

Read Previous

NGO menggesa Putrajaya mengisytiharkan Gawai Dayak, Kaamatan sebagai cuti umum

Read Next

Guan Eng : Mengapa tiada usaha untuk mendapatkan kembali blogger buruan untuk disoal siasat?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here