The Malaysia Post

Kakak saya membuat saya menyokong Arsenal, kata pembida Chelsea, Hamilton

Lewis Hamilton hari ini bercakap tentang keterujaannya menyertai bidaan untuk membeli kelab Liga Perdana Inggeris, Chelsea, berkata dia peminat bola sepak seumur hidup yang pernah mahu menjadi pemain profesional dan kakaknya memaksanya untuk menyokong Arsenal semasa kecil.

Juara dunia Formula Satu tujuh kali itu memberitahu pemberita di Grand Prix Emilia Romagna bahawa dia ingin mencuba pasukan peringkat keempat Stevenage Borough sebelum perlumbaan permotoran mengambil alih hidupnya.

Pemain Britain dan pemain tenis hebat Serena Williams telah menyertai konsortium bekas pengerusi Liverpool, Martin Broughton, yang juga termasuk Presiden Olahraga Dunia Sebastian Coe dan pelabur kaya lain, dalam membida orang London Barat.

Hamilton berkata ia adalah “salah satu peluang terbaik” dan dia mahu membantu Chelsea dan komuniti tempatan beralih daripada pemilikan bertahun-tahun oleh bilionair Rusia yang kini telah dibenarkan Roman Abramovich.

“Ketika saya masih muda, di sudut tempat tinggal saya, saya pernah bermain bola sepak dengan semua kanak-kanak dan saya benar-benar mahu menyesuaikan diri,” kata pemandu Mercedes itu.

“Saya masih ingat bertukar antara pasukan dan membuat kesilapan, dan kakak saya Sam menumbuk saya beberapa kali di lengan, pada dasarnya mengalahkan saya dan mengatakan anda perlu menyokong Arsenal.”

Hamilton berkata bapa saudaranya Terry adalah peminat tegar Chelsea, bagaimanapun, dan mereka telah menghadiri banyak perlawanan antara kedua-dua pasukan.

Warga Britain itu juga memiliki hartanah mewah berhampiran kawasan Chelsea yang sedang diubah suainya.

Minat Hamilton terhadap Chelsea telah dipermainkan semalam oleh penyandang juara dunia Red Bull, Max Verstappen, yang mendapati ia satu langkah pelik bagi penyokong Arsenal.

“Akhirnya saya peminat sukan,” kata Hamilton, yang pernah bersekolah dengan bekas pemain pertahanan Manchester United dan England, Ashley Young.

“Ia sukan terbesar di dunia dan Chelsea adalah salah satu kelab terbesar dan paling berjaya.”

Hamilton berkata dia telah didekati oleh Broughton dan telah bercakap dengan Williams, rakan lamanya, mengenai peluang itu.

“Kami sentiasa berhubung… kami bercakap mengenainya, dia bertanya kepada saya apa pendapat saya mengenainya dan saya memberitahunya saya akan menjadi sebahagian daripadanya dan dia teruja untuk menyertainya,” tambahnya.

Baca Lagi | Kakak saya membuat saya menyokong Arsenal, kata pembida Chelsea, Hamilton

Warga Britain itu berkata, beliau melihat bidaan itu sebagai usaha niaga, salah satu daripada beberapa yang telah dibuatnya, tetapi juga yang selaras dengan aktiviti dan minatnya yang lain termasuk mempromosikan kepelbagaian dan keterangkuman.

“Pada masa ini tumpuan utama saya adalah meneruskan dalam Formula Satu… tetapi terdapat banyak peluang untuk melibatkan diri lebih dan lebih dari masa ke masa, yang sangat mengujakan,” kata satu-satunya pemandu berkulit hitam Formula Satu.

Read Previous

Hakim yang menyampaikan keputusan bersalah pada perbicaraan SRC Najib di bawah siasatan SPRM

Read Next

Zelenskiy memberi amaran bahawa Rusia sedang mengintai negara lain selepas Ukraine

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.