The Malaysia Post

Hakim yang menyampaikan keputusan bersalah pada perbicaraan SRC Najib di bawah siasatan SPRM

Pemusnah anti rasuah Malaysia telah membuka kertas siasatan terhadap Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali berhubung kandungan akaun banknya.

Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki mengesahkan perkara itu dengan The Star, berkata bahawa kertas siasatan dibuka selepas laporan dibuat mengenai wang dalam akaun yang didakwa tidak diketahui asalnya.

“Ya, kami telah memulakan siasatan kami. Prosedurnya adalah untuk menyiasat apabila laporan telah dibuat secara rasmi.

“Kami membuka kertas siasatan kerana ada laporan dibuat, bukan kerana tuntutan dibuat di portal atau media sosial,” katanya dipetik The Star.

Bagaimanapun, Azam enggan mengulas sama ada pegawainya akan mencari dokumen atau memanggil individu untuk disoal siasat.

“Siasatan masih di peringkat awal. Pegawai saya akan membuat keputusan semasa siasatan dijalankan,” katanya.

Nazlan adalah hakim yang mendengar perbicaraan SRC bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Tinggi, yang bermula pada April 2019, dan menyampaikan keputusan bersalah pada Julai 2020 terhadap Najib. Nazlan telah dinaikkan ke jawatan hakim Mahkamah Rayuan pada Februari 2022.

Susulan keputusan Mahkamah Tinggi Julai 2020, yang mendapati Najib bersalah atas penyelewengan dana SRC berjumlah RM42 juta, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 juga sebulat suara mengekalkan sabitan, denda dan hukuman penjara terhadap Najib.

Dua hari lalu, Nazlan membuat laporan polis berhubung dakwaan palsu terhadapnya dalam catatan blog.

Artikel 20 April oleh penulis blog Raja Petra Kamarudin di blog Malaysia Today membawa tajuk “Hakim Mohd Nazlan sedang disiasat kerana RM1 juta yang tidak dapat dijelaskan dalam akaun banknya”.

Badan kehakiman melalui Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan berkata Nazlan menganggap artikel itu berniat jahat dan dipenuhi dengan tuntutan tidak berasas.

Juga di siasat, bekas menteri besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu bersedia memberikan kerjasama penuh dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas penjualan sebidang tanah yang pada asalnya bertujuan untuk cadangan lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar.

Baca Lagi | Hakim yang menyampaikan keputusan bersalah pada perbicaraan SRC Najib di bawah siasatan SPRM

Ahmad Faizal yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata beliau tidak mempunyai apa-apa yang perlu disembunyikan dan mahu SPRM menyiasat perkara itu secara menyeluruh bagi memastikan kebenaran berhubung penjualan tanah itu kepada syarikat swasta.

Read Previous

Peguam: Mendakwa ibu bapa atas aktiviti ‘basikal lajak’ anak-anak mungkin mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan

Read Next

Kakak saya membuat saya menyokong Arsenal, kata pembida Chelsea, Hamilton

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.