The Malaysia Post

NGO menggesa Putrajaya mengisytiharkan Gawai Dayak, Kaamatan sebagai cuti umum

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berpangkalan di Dayak di sini merayu kerajaan persekutuan di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengisytiharkan Pesta Keamatan di Sabah dan Gawai Dayak di Sarawak sebagai cuti umum seluruh negara. 

Dalam satu kenyataan bersama semalam, NGO itu berkata sudah tiba masa yang sesuai untuk Perdana Menteri mengisytiharkan perayaan penting ini sebagai hari kelepasan am selaras dengan konsep Keluarga Malaysia beliau.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh timbalan presiden Persatuan Pemikir Dayak Sarawak (DTTAS) Edward Awan dan setiausaha Evelyn Julian; presiden Kongres Kebangsaan Dayak Paul Raja; presiden Persatuan Iban Iban Sarawak Samuel Suring; presiden Persatuan Terabai Menua (TM) Sarawak Wilfred Nissem; presiden Persatuan Jaringan Tanah Hak Adat Bangsa Asal Sarawak (Tahabas) Romuald Siew; presiden Persatuan Masyarakat Salako dan Rara Sarawak (Perasa) Robert Umping, dan setiausaha agung Persatuan Balang Balai Nyabong (BBN) Dr John Brian.

“Memandangkan Pesta Kaamatan di Sabah disambut pada 30 dan 31 Mei manakala Gawai Dayak disambut pada 1 dan 2 Jun, kami ingin mencadangkan agar 31 Mei dan 1 Jun diisytiharkan sebagai cuti umum seluruh negara.

“Pada masa sama, cuti tambahan pada 30 Mei untuk Pesta Kaamatan dan 2 Jun untuk Gawai Dayak dikekalkan masing-masing untuk Sabah dan Sarawak. Jika ini boleh dipersetujui, ia mesti diwartakan sebagai cuti umum seluruh negara mulai tahun ini,” kata kenyataan akhbar itu.

Pengisytiharan itu akan membolehkan masyarakat Kadazan, Dusun, Murut, Rungus dan Dayak di seluruh Malaysia menyambut perayaan di kampung halaman mereka dan bukannya tidak dapat pulang ke Sabah atau Sarawak.

Baca Lagi | NGO menggesa Putrajaya mengisytiharkan Gawai Dayak, Kaamatan sebagai cuti umum

NGO itu juga menegaskan semua pihak perlu memainkan peranan dalam mengukuhkan perpaduan dan memupuk hubungan yang lebih erat antara semua kaum, selain memupuk rasa hormat-menghormati antara satu sama lain.

Mereka berharap kalendar kebangsaan dan perancangan jabatan Kerajaan Persekutuan akan mengambil kira perayaan-perayaan besar ini dengan menjadikannya sebagai hari kelepasan am sebagai pengiktirafan dan melindungi adat, budaya dan perayaan orang asli Sabah dan Sarawak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Johnny Depp berkata dakwaan penderaan telah menyebabkan dia kehilangan segala-galanya

Read Next

Zii Jia kembali ke kem latihan, memberi tumpuan sepenuhnya kepada BAC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.