The Malaysia Post

Semua ahli politik yang dinamakan dalam ‘PASLeaks’ sedang disiasat

Semua ahli politik yang dinamakan dalam apa yang dipanggil “PASLeaks” – minit mesyuarat yang dikatakan bocor mendedahkan rancangan untuk menjatuhkan pemimpin utama Umno – akan dipanggil untuk siasatan, kata ketua polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim hari ini.

Portal berita Malaysiakini melaporkan Azmi berkata siasatan berhubung perkara itu telah pun dimulakan, susulan laporan polis yang dibuat oleh Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi minggu lepas.

“Kami telah melancarkan siasatan berhubung kes itu. Ya, polis akan merekodkan keterangan daripada semua individu yang dinamakan dalam dokumen itu,” Azmi dilaporkan berkata.

Portal berita itu melaporkan Azmi bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai masa ahli politik itu dipanggil untuk merakam kenyataan mereka, atau jika ada yang sudah berbuat demikian.

Dokumen yang dikatakan bocor itu mengandungi penemuan yang didakwa dua pemimpin PAS selepas mereka dilaporkan melawat beberapa ahli politik dari Umno, Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Parti Pejuang Tanah Air.

Ketika ketegangan terus memuncak berhubung dakwaan kebocoran minit percubaan pesaing yang menjadi sekutu PAS untuk menjatuhkan pemimpin Umno, ahli majlis tertinggi Umno Tan Sri Annuar Musa memberitahu pemberita minggu lalu bahawa isu itu tidak boleh diperbesar-besarkan.

Agensi berita nasional Bernama telah melaporkan Annuar berkata bahawa kesahihan dokumen yang bocor itu tidak dapat disahkan.

Ini mengakibatkan teguran tajam oleh Ahmad Zahid, yang menggunakan Facebooknya untuk menghukum Annuar dan mempersoalkan kesetiaan partinya.

Ini berlaku selepas Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan menafikan dakwaan bahawa Ketua Hakim Negara bersubahat untuk mempercepatkan perbicaraan rasuah dan mensabitkan Zahid dan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, menggelar khabar angin itu berniat jahat dan berniat untuk “menjatuhkan” keadilan. .

Sumber dakwaan PASLeaks dipercayai daripada posting yang dibuat oleh seorang pengguna Facebook dengan nama Shahrir Samad-Tok Uban. Pejabat ketua pendaftar berkata ia telah membuat laporan polis terhadap pemilik akaun, dan menafikan dakwaan bahawa CJ telah bertemu dengan ahli politik tertentu untuk membincangkan perbicaraan kedua-dua pemimpin Umno itu.

Baca Lagi | Semua ahli politik yang dinamakan dalam ‘PASLeaks’ sedang disiasat

Jawatan itu dipercayai menjadi sumber khabar angin yang sedang tersebar mengenai rancangan peguam negara, CJ dan presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mempercepatkan perbicaraan Najib dan Zahid serta mendapatkan sabitan, sebagai cara untuk mengelak Umno kembali berkuasa.

Zahid telah mengeluarkan kenyataan mendakwa kononnya komplot itu sebagai pengesahan bahawa tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram terhadapnya dan Najib adalah direka-reka.

Read Previous

Guan Eng : Mengapa tiada usaha untuk mendapatkan kembali blogger buruan untuk disoal siasat?

Read Next

Kerajaan mungkin akan memperkenalkan mekanisme bahan api yang disasarkan, kata Tok Pa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.