The Malaysia Post

Kerajaan mungkin akan memperkenalkan mekanisme bahan api yang disasarkan, kata Tok Pa

Kerajaan berkemungkinan akan memperkenalkan mekanisme bahan api yang disasarkan untuk mengurangkan kesan kenaikan harga minyak mentah terutamanya kepada golongan berpendapatan rendah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kerajaan masih mengusahakan struktur yang sesuai dan menjangka ia dapat disiapkan tidak lama lagi.

Beliau juga berkata Kementerian Kewangan sedang melihat sama ada kerajaan mampu menanggung subsidi dan harga bahan api RON95 dan diesel kekal buat masa ini.

“Yang mampu bayar lebih dan orang yang tidak layak (subsidi) jangan diberi subsidi langsung. Subsidi ditujukan untuk golongan miskin, khususnya B40. Isunya ialah masa bila ia akan dilaksanakan,” katanya semasa program The Nation yang disiarkan di Bernama TV hari ini.

Mustapa berkata subsidi bahan api memainkan peranan penting dalam menyederhanakan kenaikan harga di Malaysia, di mana kerajaan mampu mengekalkan kenaikan harga antara 2.0 peratus dan 3.0 peratus sejak 10 hingga 20 tahun lepas.

“Bagaimanapun, ia akan menjadi beban besar pada bajet. Apabila kita menggariskan bajet kita tahun lepas, anggaran subsidi adalah kira-kira RM5 bilion, kini anggarannya sekitar RM30 bilion, mewakili peningkatan enam kali ganda dalam jumlah subsidi,” tambahnya.

Mustapa berkata subsidi minyak itu melibatkan empat item iaitu RON95, diesel, gas asli cecair dan minyak masak.

Tambah beliau, kenaikan harga minyak mentah telah menjejaskan kadar inflasi negara, di mana Indeks Harga Pengguna (IHP) pada Mac 2022 meningkat sebanyak 2.2 peratus kepada 125.6 berbanding 122.9 pada Mac 2021, melepasi purata inflasi bagi Januari 2011-Mac tempoh 2022 yang berjumlah 1.9 peratus.

Baca Lagi | Kerajaan mungkin akan memperkenalkan mekanisme bahan api yang disasarkan, kata Tok Pa

“Kami percaya ini akan mencabar untuk kami bergerak ke hadapan. Kesannya terutamanya pada harga. Kami belum menyemak unjuran pertumbuhan kami dan kami masih berpegang kepada unjuran Bank Negara Malaysia sebanyak 5.3 peratus hingga 6.3 peratus pertumbuhan tahun ini.

“Kami perlu realistik kerana ini adalah tempoh yang sangat mencabar dan terdapat keperluan untuk menyemak semula ramalan pertumbuhan kami. Kerajaan akan melakukan apa yang perlu,” tambahnya.

Read Previous

Semua ahli politik yang dinamakan dalam ‘PASLeaks’ sedang disiasat

Read Next

Chiellini akan bersara daripada perlawanan antarabangsa selepas perlawanan persahabatan Argentina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.