The Malaysia Post

PM ikrar keadilan bagi pengawal keselamatan terbunuh

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismai Sabri Yaakob telah berjanji bahawa keadilan akan dilancarkan dalam kematian pengawal keselamatan S. Thava Sagayam.

Dia mengatakan bahawa tidak ada orang yang berada di atas undang-undang, dan berterima kasih kepada Ahli Parlimen DAP M. Kulasegaran kerana membantu balu Allahyarham Thava.

“Saya sedih dan terkejut dengan kejadian ini. Tidak ada yang melebihi undang-undang. Keadilan mesti, dan akan berjalan lancar. Terima kasih YB atas keprihatinan anda, ”tulis Ismail Sabri di Twitter.

Sebelumnya, balu Thava E. Philomena, 59, mengucapkan terima kasih setelah menerima sejumlah RM14,737 dan pencen seumur hidup dari Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) hari ini kerana kematiannya akibat kecederaan di kepala yang dialami semasa serangan ketika bertugas sebagai keselamatan pengawal pada bulan Disember.

Thava, yang merupakan pengawal keselamatan kondominium di sini, diserang oleh seorang pengunjung, dilaporkan setelah melarang penyerangnya menggunakan kolam renang kondo pada bulan Disember.

Klip video kejadian yang dikongsi secara meluas menunjukkan seorang lelaki menghampiri penjaga secara agresif, mengangkat tangan dan menunjuk jari sebelum membanting meja pada penjaga yang jatuh di lantai.

Penyerang itu dilihat bergerak di sekitar pengawal yang tidak bergerak sementara seorang anak kecil berdiri di dekatnya.

Penyerang meninggalkan tempat kejadian setelah mengangkat kepala mangsa dan melihat sesuatu di bawahnya.

Kes pada mulanya disiasat mengikut Seksyen 335 Kanun Keseksaan dengan suspek didakwa pada 6 Januari di Mahkamah Majistret Ipoh. Kes itu dijadualkan disebut pada 9 September.

Baca Lagi | SPRM berjanji akan menyiasat dakwaan anti-vaxxer menyuap doktor untuk sijil vaksinasi Covid-19

Bagaimanapun, Ketua Polis Perak Mior Faridalathrash Wahid mengatakan bahawa mereka telah mengklasifikasikan semula kes itu, pada hari di mana lelaki itu meninggal (27 Ogos), di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Mior menambah bahawa polis masih menunggu arahan lebih lanjut dari timbalan pendakwa raya.

Sementara itu, Kulasegaran mendesak timbalan pendakwa raya untuk menuduh penyerang dengan pembunuhan.

Read Previous

Pembahagian kerusi Umno-PAS kini 70 peratus, kata Tok Mat

Read Next

Kementerian Pendidikan memperuntukkan RM2.4 juta untuk memperbaiki empat sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.