The Malaysia Post

SPRM berjanji akan menyiasat dakwaan anti-vaxxer menyuap doktor untuk sijil vaksinasi Covid-19

Datuk Seri Azam Baki

Credits: malaymail

Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki berjanji akan menyiasat dakwaan doktor perubatan menerima rasuah daripada penolak vaksin sebagai pertukaran sijil vaksinasi.

Dalam satu kenyataan hari ini, Azam mengatakan bahawa dia memandang serius tuntutan orang ramai baru-baru ini dan menyatakan keprihatinannya terhadap kesan daripada aktiviti tersebut.

“Tindakan ini tidak hanya melibatkan isu rasuah, tetapi juga mempengaruhi reputasi profesion perubatan; dengan itu, mencemarkan imej mereka sekiranya aktiviti tersebut benar-benar berlaku. Sejauh ini, SPRM belum menerima sebarang aduan yang berkaitan dengan masalah ini, tetapi kami akan menyiasat dan melakukan risikan di lokasi yang disyaki melakukan kesalahan tersebut.

“Oleh itu, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kesalahan tersebut boleh menghubungi SPRM melalui talian hotline 1-800-88-6000 atau portal aduan rasuah di portaladuan.sprm.gov.my,” kata Azam.

Pada 12 Ogos, perdana menteri ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa pemerintah akan mengumumkan jenis tindakan yang akan diambil terhadap kumpulan anti-vaksin baik ini, atau bulan depan.

Agensi berita nasional Bernama melaporkannya mengatakan bahawa ini adalah untuk memastikan bahawa negara dapat mencapai kekebalan kawanan untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“Kami akan mengkaji dan melakukan beberapa penyelidikan mengenai kumpulan (anti-vaksin) ini. Kita perlu mengetahui latar belakangnya, sama ada kebanyakan mereka sangat sakit sehingga takut mengambil vaksin atau mereka tidak mahu mengambil vaksin kerana mereka tidak percaya (di dalamnya).

Baca Lagi | Sambutan Hari Kebangsaan “Malaysia Prihatin”

“Jadi, ketika kita telah menganalisis apakah peratusannya sangat kecil, itu tidak membimbangkan tetapi jika besar, kita harus mencari jalan, apakah (menjadikannya) wajib di bawah peruntukan undang-undang yang ada. Ini akan diputuskan oleh pemerintah dalam bulan ini atau bulan depan, ”katanya.

Read Previous

Mainkan Ronaldo sebagai Striker, kata Rooney

Read Next

Kitingan mengatakan STAR tidak diwakili dalam Kabinet kerana salah komunikasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here