The Malaysia Post

Sambutan Hari Kebangsaan “Malaysia Prihatin”

“Persembahan hari ini sangat mengagumkan,” kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa pada sambutan Hari Kebangsaan 2021 yang diadakan di Dataran Pahlawan Negara di sini hari ini.

Dia mengaitkan kejayaan acara penting ini dalam kalendar kebangsaan kepada kerja berpasukan dari pelbagai pihak, terutamanya Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) yang mengawasi Jawatankuasa Kerja Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2021.

“Segala puji bagi Allah, sambutan Hari Kebangsaan 2021 telah berlangsung dengan jayanya. Keseluruhan program ini dilaksanakan dengan baik.

“Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada semua ahli jawatankuasa yang terlibat, termasuk peserta dari pasukan beruniform,” katanya kepada pemberita pada akhir acara.

Sambutan Hari Kebangsaan 2021, bertema “Malaysia Prihatin” (Malaysia Cares), diadakan di bawah norma baru berikutan pandemi Covid-19 untuk tahun kedua dengan kehadiran fizikal yang terhad.

Selain tetamu kehormat yang hadir, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan isterinya Datin Muhaini Zainal Abidin turut serta dalam perayaan tersebut kerana mereka berada di bawah karantina diri bermula semalam setelah berhubung rapat dengan pesakit Covid-19.

Annuar juga menyifatkan sambutan Hari Kebangsaan 2021 sebagai inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk keluar dari krisis pandemik COVID-19 berdasarkan pendekatan “Keluarga Malaysia”.

“Kami (pemerintah) ingin menanamkan harapan baru dalam masyarakat agar mereka terus maju dan bangkit dari cengkaman pandemi Covid-19.

“Kami menyedari bahawa orang-orang telah tertekan untuk waktu yang lama kerana kehilangan pekerjaan selama pelaksanaan perintah kawalan gerakan (MCO). Kami berharap Hari Kebangsaan ini dapat meningkatkan harapan untuk keluar dari krisis pandemik ini, ”katanya.

Baca Lagi | Vaksin Cansino dan Sinovac Covid-19 untuk enam negeri

Annuar, yang mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara semalam, memuji prestasi anggota beruniform yang menghasilkan persembahan cemerlang yang penuh dengan semangat berpasukan dan patriotisme.

Read Previous

Vaksin Cansino dan Sinovac Covid-19 untuk enam negeri

Read Next

Mainkan Ronaldo sebagai Striker, kata Rooney

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.