The Malaysia Post

Vaksin Cansino dan Sinovac Covid-19 untuk enam negeri

Vaksin CanSino dan Sinovac akan digunakan untuk meningkatkan vaksinasi di enam negeri yang belum mencapai vaksinasi 50 peratus populasi orang dewasa, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) Datuk Seri Dr Adham Baba.

Dia mengatakan bahawa negara akan memperoleh tiga juta dos vaksin CanSino yang hanya memerlukan satu dos hingga akhir tahun sementara bekalan tambahan enam juta dos vaksin Sinovac cukup untuk mencapai kekebalan kawanan.

“Vaksin CanSino adalah kejayaan dalam pandangan Perdana Menteri kerana kita tidak perlu menunggu sekiranya ada kelewatan oleh pembekal yang kita telah membuat perjanjian pembuatan dan pembekalan dengan mereka.

“CanSino dapat digunakan di daerah yang sulit dijangkau dan jauh untuk vaksinasi dua dos,” katanya selepas lawatan kerja pertamanya ke kilang pengisian dan penyelesaian Solution Biologics Sdn Bhd (SolBio) untuk vaksin Convidicea CanSino di Bukit Jalil hari ini .

Dr Adham mengatakan Malaysia telah membeli 3.5 juta dos vaksin CanSino, dan dari jumlah itu, tiga juta dos adalah untuk tujuan ‘isi dan menyelesaikan’ sementara 500,000 dos selebihnya akan diterima dalam jumlah besar dari CanSino China.

Dia mengatakan 200,000 dos vaksin ini telah diterima dan diedarkan ke negeri-negeri dengan kadar vaksinasi yang rendah untuk mempercepat proses mencapai kekebalan kawanan hingga akhir bulan depan dan menambahkan bahawa 300,000 dos vaksin CanSino akan diterima pada bulan September.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam memberi Kementerian Kesihatan dan MOSTI hingga akhir September untuk memastikan enam negeri tersebut mencapai 50 peratus vaksinasi Covid-19 pada populasi orang dewasa.

Setakat semalam, enam negeri dengan vaksinasi di bawah 50 peratus adalah Perak (46,9 peratus), Terengganu (46,8 persen), Johor (46,1 persen), Kedah (44,2 persen), Kelantan (43,9 persen) dan Sabah (38 peratus).

SolBio telah menandatangani produk pukal untuk perjanjian produk siap dengan CanSino Biologics Inc dari China untuk membekalkan vaksin Recombinant Ad5-nCoV atau Convidecia.

Sementara itu, mengulas mengenai niat negara itu untuk menjadi negara penghasil vaksin Covid-19, Dr Adham mengatakan kementerian akan melancarkan peta jalan vaksin nasional tidak lama lagi.

“Peta Jalan Pembangunan Vaksin Nasional kini dalam penyusunan draf terakhir.

“Penyelidikan dan pengembangan (R&D) vaksin akan menjadi salah satu keutamaan MOSTI segera sehingga negara memiliki kemampuan untuk menghasilkan vaksin sendiri … untuk kesihatan dan ekonomi negara,” katanya.

Turut serta dalam lawatan kerja itu ialah Timbalan Menteri MOSTI, Datuk Haji Amzad Mohamed dan setiausaha agung, Datuk Dr Siti Hamisah Tapsir.

Read Previous

Dua militan Malaysia terlibat dalam pengeboman Balu menghadapi perbicaraan

Read Next

Sambutan Hari Kebangsaan “Malaysia Prihatin”

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.