The Malaysia Post

Dua militan Malaysia terlibat dalam pengeboman Balu menghadapi perbicaraan

Mohammed Nazir Lep

Credits: assets.nst

Perbicaraan dua militan Malaysia yang dituduh sebagai sebahagian dari plot beberapa pengeboman di Indonesia pada tahun 2002 dan 2003 yang membunuh 230 orang akan dimulakan di mahkamah tentera di Amerika Syarikat esok.

Menurut dokumen yang diterbitkan oleh Pejabat Suruhanjaya Tentera AS, perbicaraan bagi Mohammed Nazir Lep dan Mohammed Farik Amin, yang berada dalam tahanan di Teluk Guantanamo, Cuba sejak 2006, akhirnya akan dimulakan berikutan kelewatan yang disebabkan oleh Covid-19.

Rakyat Malaysia akan diadili bersama militan Indonesia, Encep Nujarman, juga dikenali sebagai Hambali, yang semuanya menurut kertas pertuduhan adalah sebahagian dari kelab malam Bali 2002 dan Jakarta J.W. Pengeboman Marriott.

Sebanyak 202 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam pengeboman Bali, dan 12 kematian akibat serangan Jakarta Marriott.

Ia menjelaskan bagaimana Nazir dan Farik menghadapi sembilan tuduhan, sementara Hambali menghadapi lapan, berkaitan dengan serangan pengganas, atas kesalahan konspirasi, percubaan pembunuhan, pembunuhan, dengan sengaja menyebabkan kecederaan badan yang serius, keganasan, pemusnahan harta benda, dan menyerang orang awam dan objek awam .

Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dipetik oleh The Malaysian Insight bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyokong penuh kedua-dua mereka yang diadili atas tindakan mereka.

“Polis menyokong penuh perbicaraan kerana hanya melalui proses undang-undang, tertuduh akan dapat membela diri. Perbicaraan juga dijalankan secara terbuka dan tertuduh diwakili oleh peguam.

Acryl berkata, bagaimanapun, PDRM tidak akan menghantar pegawai ke AS untuk memantau proses mahkamah.

Menurut laporan, sejumlah AS $ 10 juta (RM41.95 juta) diberikan kepada ketiga-tiga lelaki oleh kerajaan AS untuk penangkapan mereka tetapi akhirnya ditangkap dalam operasi bersama oleh Badan Perisikan Pusat dan pihak berkuasa Thailand pada tahun 2003 .

Laporan termasuk bagaimana trio tersebut ditangkap beberapa hari sebelum sidang kemuncak Apec yang diadakan di Bangkok di mana serangan terhadap perwakilan dan pemimpin asing sedang dalam proses.

Dokumen mahkamah juga mengikat ketiga-tiga mereka kerana didakwa terlibat dengan rampasan pesawat komersial 11 September pada tahun 2001 di New York.

Lembaran pertuduhan juga merangkumi bagaimana Nazir menggunakan moniker seperti Bashir Lap, Lillie, sementara Farik juga berkeliaran sebagai Yazid Zubair, dengan kedua-duanya dikatakan berkaitan dengan al-Qaeda dan organisasi militan Asia Tenggara, Jemaah Islamiyah (JI).

Baca Lagi | Khairy adalah Menteri Kesihatan baru

Militan JI disalahkan kerana secara langsung merancang pengeboman Bali, di mana majoriti mangsa adalah warga asing dari Australia dan Britain selain penduduk tempatan Indonesia.

Lembaran pertuduhan itu merangkumi bagaimana Hambali adalah seorang jeneral JI yang menyelaraskan serangan di rantau ini, terutama di Indonesia, Filipina dan Malaysia sambil secara aktif merekrut anggota baru di wilayah itu termasuk Nazir dan Farik.

Read Previous

Bekas penyanyi BigBang Seungri dipenjara selama 3 tahun kerana mengatur pelacuran

Read Next

Vaksin Cansino dan Sinovac Covid-19 untuk enam negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here