The Malaysia Post

Bekas penyanyi BigBang Seungri dipenjara selama 3 tahun kerana mengatur pelacuran

Bigbang Seungri

Credits: insider

Bekas bintang K-pop yang dihina Seungri disabitkan kerana melakukan pelacuran dan tuduhan lain yang berpunca dari skandal seks dan dadah dan dipenjarakan selama tiga tahun pada hari Khamis (12 Ogos) oleh mahkamah tentera, kata laporan.

Penyanyi berusia 30 tahun dari boyband popular BigBang, yang bersara dari perniagaan pertunjukan ketika skandal itu berlaku dan kemudian dimasukkan ke dalam tentera, didapati bersalah atas kesemua sembilan tuduhan terhadapnya, menurut beberapa laporan media.

BigBang menikmati kemasyhuran yang meluas setelah debutnya pada tahun 2006, dan Seungri, yang nama sebenarnya Lee Seung-hyun, terus menjadi ahli perniagaan yang berjaya.

Seungri telah mengubah keterangannya di bawah pemeriksaan polis dan di pengadilan, tambahnya, dan “tidak memiliki kredibiliti”.

Penyanyi itu juga diperintahkan untuk membayar wang pengganti 1.15 bilion won ($ 1.34 juta).

Siasatan mengenai skandal yang melingkupinya mengungkap banyak tuduhan terhadap pemuzik dan kakitangan lain di YG Entertainment – bekas agensi Seungri dan salah satu syarikat pengurusan K-pop terbesar.

Itu mendorong ketua eksekutif agensi itu, Yang Hyun-suk untuk mengundurkan diri, menghadapi siasatan sendiri untuk perjudian haram.

Reaksi terhadap keputusan itu cepat pada hari Khamis, dengan banyak pengguna dalam talian mengatakan hukuman Seungri terlalu ringan untuk kesalahan tersebut.

“Walaupun bernasib baik dia akhirnya dipenjara, namun istilahnya terlalu pendek,” seorang pengguna di Naver, portal terbesar di negara ini, menyiarkan.

Yang lain menambah: “Sepatutnya 30 tahun, bukan tiga.”

Keputusan itu dikeluarkan sebulan sebelum dia dibebaskan dari perkhidmatan ketenteraan wajibnya.

Semua lelaki Korea Selatan yang berkebolehan wajib memenuhi sekitar dua tahun perkhidmatan ketenteraan untuk mempertahankan negara itu dari Korea Utara yang bersenjata nuklear, yang secara teknikalnya masih berperang.

Read Previous

Messi membuat debut Ligue 1, Mbappe bersinar untuk PSG

Read Next

Dua militan Malaysia terlibat dalam pengeboman Balu menghadapi perbicaraan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here