The Malaysia Post

Kitingan mengatakan STAR tidak diwakili dalam Kabinet kerana salah komunikasi

Datuk Seri Panglima Jeffrey Kitingan

Credits: thestar

Presiden STAR Sabah, Datuk Seri Panglima Jeffrey Kitingan mengatakan bahawa alasan tidak ada wakil dari parti itu dalam kabinet persekutuan adalah kerana salah komunikasi.

“Ini hanya miskomunikasi,” katanya kepada wartawan hari ini.

Dia menjelaskan bahawa STAR adalah sebahagian daripada Perikatan Nasional (PN).

“Kerana kami berada di Perikatan Nasional (PN), mereka menyangka Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) akan bertanya kepada saya secara langsung,” katanya.

“Jadi, kami berharap, dan mereka juga berharap. Jadi, begitulah keadaannya, ”tambahnya semasa sidang media yang diadakan di Mahkamah Anak Negeri Penampang hari ini.

Walaupun begitu, Jeffrey juga mengisyaratkan akan ada yang lain untuk pesta tersebut.

“Ada itu (ada sesuatu),” katanya.

STAR tidak diwakili dalam Kabinet persekutuan baru setelah setiausaha agungnya Guan Dee Koh Hoi yang merupakan timbalan menteri pelancongan, seni dan budaya di kabinet Tan Sri Muhyiddin Yassin, digugurkan.

Guan Dee, 68, menggantikan Jeffrey yang memegang jawatan timbalan ketua menteri Sabah berikutan kemenangan Gabungan Rakyat Sabah dalam pilihan raya negeri September lalu.

Sebelumnya, Jeffrey menghadiri mediasi yang berkaitan dengan kes peguam Marcel Jude Joseph mengenai pertandingan kecantikan Unduk Ngadau.

Marcel hadir dalam acara tersebut yang turut dihadiri oleh ketua daerah Penampang, Charles Masuil dan presiden Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah Benedict Topin serta para pemimpin daerah.

Menurut Jeffrey, pertemuan di Mahkamah Anak Negeri Penampang adalah untuk merakam dan mengesahkan keputusan yang dibuat semasa mediasi di Mahkamah Anak Negeri di mana kedua-dua pihak telah setuju untuk menerima keputusan yang dibuat untuk menyelesaikan masalah tersebut.

“Marcel telah bersetuju untuk menerima hukuman tujuh kerbau yang merupakan tujuh kumpulan KDMR (Kadazan, Dusun, Murut dan Rungus). Kedua-dua pihak juga bersetuju bahawa Marcel Jude tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana persatuan, begitu juga, KDCA dan persatuan tidak akan mengambil tindakan lebih lanjut terhadap Marcel Jude, ”kata Jeffrey.

Baca Lagi | Umno menyeru agar RCI menyiasat pendedahan Tommy Thomas

“Kami berharap agar perjanjian damai tercatat,” tambahnya.

Jeffrey juga mengatakan bahawa setelah perkara itu disahkan di Mahkamah Anak Negeri, tidak ada tindakan selanjutnya yang dapat diambil di Mahkamah Anak Negeri.

“Perkara itu dianggap diselesaikan,” katanya.

Read Previous

SPRM berjanji akan menyiasat dakwaan anti-vaxxer menyuap doktor untuk sijil vaksinasi Covid-19

Read Next

China menghadkan permainan online hanya 3 jam seminggu untuk pelajar sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here