The Malaysia Post

Umno menyeru agar RCI menyiasat pendedahan Tommy Thomas

Umno meminta Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat pendedahan yang dibuat oleh bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas mengenai campur tangan politik dalam bidang kehakiman dan keselamatan.

Panggilan ini adalah antara beberapa perkara yang dibincangkan dan dipersetujui dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang turut dihadiri Perdana Menteri dan naib presiden parti, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Thomas telah membuat tuntutan ini dalam bukunya My Story: Justice in the Wilderness yang diterbitkan awal tahun ini.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata selain panggilan RCI, parti itu juga meminta pemerintah untuk terus menggunakan jenama ‘Keluarga Malaysia’ dan menyebut dirinya sebagai Kerajaan Malaysia, dan tidak lagi sebagai kerajaan Perikatan Nasional.

“Ini kerana kerajaan ini adalah kerjasama politik yang longgar di antara Barisan Nasional (Umno, MCA, MIC dan PBRS), Perikatan Nasional (PPBM, PAS dan STAR), GPS dan PBS,” kata Ahmad Zahid dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas pertemuan itu lewat malam semalam.

Katanya, Umno menyokong penuh pelantikan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri, dan parti itu akan memberikan kerjasama kepadanya untuk memastikan pentadbiran kerajaan berjalan lancar.

“Pemerintah baru harus segera memusatkan upaya untuk mengatasi pandemi (Covid-19) dan juga proses vaksinasi untuk mencapai kekebalan kawanan yang akan dapat mengurangi risiko kematian,” katanya.

Baca Lagi | Ismail Sabri membuat perjanjian bersejarah gencatan senjata politik dengan Pakatan

Ahmad Zahid berkata, Umno juga mesti mempelopori usaha reformasi institusi di pelbagai cabang pemerintahan, termasuk mewujudkan Parlimen yang lebih cekap, pentadbiran yang telus dan bersih, pendanaan politik, undang-undang anti-hopping dan campur tangan politik di pelbagai institusi yang menegakkan kedaulatan undang-undang.

Mesyuarat Majlis Tertinggi, yang bermula pada pukul 8.30 malam, adalah yang pertama diadakan setelah Ismail Sabri mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan pada 21 Ogos.

Read Previous

Ismail Sabri membuat perjanjian bersejarah gencatan senjata politik dengan Pakatan

Read Next

Di bawah kepimpinan Mohamed bin Zayed, UAE meneruskan warisan kemanusiaan di Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.