The Malaysia Post

Tuduhan Terhadap Muhyiddin Bukan Diskriminasi

Kuala Lumpur: Empat tuduhan terhadap bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang didakwa menggunakan kedudukannya secara salah untuk mendapatkan suapan berjumlah RM232.5 juta untuk parti beliau, Bersatu, tidak berunsur diskriminasi, menurut Mahkamah Tinggi.

Timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin berhujah bahawa permohonan Muhyiddin untuk menolak tuduhan itu adalah tidak berperlembagaan.

Beliau menyatakan bahawa semua empat tuduhan tersebut memenuhi keperluan dalam Seksyen 152, 153, dan 154 Kanun Acara Jenayah (CPC) dengan menyatakan bentuk tuduhan, butiran mengenai masa, tempat dan orang (terdakwa) serta cara (bagaimana kesalahan itu dilakukan).

Baca lagi | Tun Mahathir, Muhyiddin Yassin Bincang Mengenai Proklamasi Orang Melayu

Tiada Perlanggaran Hak

Beliau turut berkata mengikut Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan, hak-hak Muhyiddin tidak dilanggar kerana kes belum dibicara.

“Semua dakwaan oleh pemohon (Muhyiddin) adalah terlalu awal dan tindakan permohonan untuk menolak tuduhan ini boleh dianggap sebagai tindakan yang tidak berasas undang-undang.

“Hak-hak pemohon adalah terjamin. Ini kerana semua prosedur adalah mematuhi undang-undang yang sedia ada, di bawah Perkara 5(1) Perlembagaan Persekutuan, terutamanya CPC, yang telah dipatuhi oleh pihak pendakwa sebagai responden,” katanya.

Tuduhan Terhadap Muhyiddin Tidak Sah

Peguamcara Muhyiddin, Datuk Hisyam Teh Poh Teik, berhujah bahawa semua empat tuduhan penyalahgunaan kuasa adalah cacat undang-undang dan mempunyai kecacatan kerana responden gagal menjelaskan bagaimana kliennya didakwa melakukan kesalahan-kesalahan tersebut.

“Kami dengan hormat memohon agar keempat-empat tuduhan yang dikemukakan di bawah Seksyen 23(1) Akta SPRM ini dibatalkan kerana mereka tidak mendedahkan sebarang kesalahan yang dikenali di sisi undang-undang dan oleh itu merupakan penyalahgunaan proses,” kata Hisyam.

Hakim Mahkamah Tinggi, Hakim Muhammad Jamil Hussin, menetapkan 15 Ogos untuk membuat keputusan mengenai permohonan Muhyiddin.

Baca lagi | Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Terdahulu, Muhyiddin, 76 tahun, dituduh menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM232.5 juta daripada tiga syarikat iaitu Bukhary Equity Sdn Bhd, Nepturis Sdn Bhd, dan Mamfor Sdn Bhd, serta juga daripada seorang Datuk Azman Yusoff, untuk parti tersebut.

Kesalahan-kesalahan itu didakwa dilakukan antara 1 Mac dan 20 Ogos 2021 di Pejabat Perdana Menteri.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Gunung Berapi Karangetang Indonesia Meletus

Read Next

10 Tempat Bersejarah Untuk Dilawati di Perak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.