The Malaysia Post

Ismail Sabri membuat perjanjian bersejarah gencatan senjata politik dengan Pakatan

Perjanjian yang jarang berlaku dan mungkin bersejarah antara Pembangkang persekutuan Pakatan Harapan (PH) dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam mengenai kebimbangan bersama untuk Malaysia boleh dikatakan “gencatan senjata politik” yang akan melancarkan lagi kerjasama di Parlimen, kata para penganalisis.

Jayum Jawan, profesor politik dan pemerintahan di Universiti Putra Malaysia, mengatakan bahawa perjanjian ini akan membakar imej Ismail Sabri sebagai perdana menteri yang baru dilantik dan “manusia terbaik”.

Jayum mengatakan perjanjian atau kerjasama dua pihak semalam dalam beberapa isu penting adalah “berita baik”, dan bahawa ini “meletakkan keprihatinan masyarakat lebih awal daripada agenda peribadi dan parti” seharusnya mewarnai tindakan wakil rakyat Malaysia.

“Saya harap kerjasama ini dapat dilakukan dalam jangka panjang dan tidak hanya menunjukkan kepada orang ramai kerana pilihan raya umum tidak terlalu jauh. Mudah-mudahan ia bukan perjanjian atau kerjasama satu tingkat kerana parti pemerintah mempunyai majoriti yang sangat rapuh dan oleh itu memerlukan perjanjian sekali ini untuk bertahan, ”katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Jayum berkata, perjanjian PM-PH yang diumumkan melalui pernyataan bersama semalam memang “jarang” dan mungkin belum pernah terjadi sebelumnya di negara ini.

“Jadi, Ismail Sabri telah menjadi pahlawan dengan mendapatkan konsesi penting dari Pembangkang. Dan ini hanya hari keduanya sebagai PM.

“Sekiranya sejarah berfungsi, ini mungkin yang pertama dalam sejarah politik Malaysia. Ini hanya boleh berlaku kerana kedua-dua pihak tidak mahu dilihat tidak mengendahkan (ingkar titah) nasihat Raja untuk bersama-sama menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi oleh negara ketika ini.

“Sebahagiannya juga, kedua-dua pihak akan takut bahawa mereka mungkin akan dihukum oleh rakyat semasa pilihan raya akan datang jika mereka dilihat tidak bersedia mengetepikan perbezaan politik demi kepentingan rakyat,” katanya.

Mengenai bagaimana perjanjian itu tercermin pada PH, Jayum menyamakannya dengan “pedang bermata dua” kerana koalisi Pembangkang menghadapi beberapa reaksi setelah kehilangan tawaran kerjasama antara parti dari perdana menteri sebelumnya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagai telah berusaha untuk tawaran gagal untuk hadiah utama jawatan perdana menteri.

Baca Lagi | Istana Negara mengesahkan PM Ismail Sabri mengemukakan Agong cadangan barisan Kabinet

Jayum berkata, perjanjian bipartisan akan membantu mengurangkan PH dari reaksi awal, tetapi bersetuju Ismail Sabri masih akan memperoleh lebih banyak dari segi imej.

“Jadi ketika Ismail Sabri membuat tawaran lain, PH sebenarnya terpojok. Ini adalah pembalikan kedudukan sebelumnya dan yang diperlukan untuk melembutkan pukulan pertama. Bagaimanapun, Ismail Sabri adalah pemenang dan pahlawan yang membawa hadiah – sokongan pembangkang, “katanya.

Read Previous

Istana Negara mengesahkan PM Ismail Sabri mengemukakan Agong cadangan barisan Kabinet

Read Next

Umno menyeru agar RCI menyiasat pendedahan Tommy Thomas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.