The Malaysia Post

Istana Negara mengesahkan PM Ismail Sabri mengemukakan Agong cadangan barisan Kabinet

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan senarai calonnya untuk menjadi menteri Kabinet kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, istana mengesahkan petang ini.

Ahli Parlimen Bera itu hadir bersama Sultan Abdullah di Istana Abdulaziz di Kuantan, Pahang awal pagi ini tetapi alasannya tidak dijelaskan walaupun terdapat laporan berita bahawa mereka akan berpusat pada siapa yang akan berada dalam Kabinet baru.

“Pada sesi penonton yang berlangsung selama satu jam 30 minit bermula jam 11.00 pagi ini, Seri Paduka menerima penyampaian senarai anggota Kabinet baru dari Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, setelah dilantik sebagai Perdana Menteri kesembilan pada 21 Ogos 2021 , ”Kata Istana Negara dalam satu kenyataan di laman Facebook rasminya.

Kenyataan istana itu tidak dijelaskan sekiranya akan ada pengumuman yang akan datang kemudian.

Antisipasi Kabinet baru bertambah sejak semalam kerana banyak pemerhati politik berpendapat perdana menteri akan menyampaikan senarainya kepada Raja ketika itu.

Namun, The Star memetik sumber istana yang tidak disebutkan namanya mengatakan penonton ditangguhkan hingga hari ini kerana Raja berada di Kuantan dan bukan Istana Negara di sini.

Sultan Abdullah meminta pemerintah baru yang melintasi barisan parti sebelum mengumumkan pelantikan Ismail sebagai perdana menteri pada 20 Ogos, berikutan kejatuhan kerajaan gabungan Perikatan Nasional sebelumnya hanya 17 bulan setelah ia merebut kuasa dari gabungan Pakatan Harapan, yang berlangsung 22 bulan.

Baca Lagi | Dr Mahathir mengatakan bukan masa tepat untuk Parlimen mendorong undi keyakinan PM Ismail Sabri

Ismail Sabri telah didesak untuk mengumpulkan Kabinet secepat mungkin karena negara itu telah melancarkan serangan Covid-19 yang melampaui 20.000 kes sehari dan yang telah mengakibatkan korban jiwa yang besar akibat kenaikan jumlah kematian dan penutupan yang berpanjangan.

The Star juga mengatakan tekanan adalah pada Ismail Sabri untuk membentuk Kabinet sebelum 31 Ogos kerana negara itu tidak pernah menandakan Merdeka tanpa pemerintahan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AirAsia bersedia untuk terbang ke langit

Read Next

Ismail Sabri membuat perjanjian bersejarah gencatan senjata politik dengan Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.