The Malaysia Post

Pembahagian kerusi Umno-PAS kini 70 peratus, kata Tok Mat

Pembahagian kerusi antara Umno dan PAS untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) adalah 70 peratus, kata Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Dia mengatakan bahawa telah diputuskan melalui beberapa mesyuarat Muafakat Nasional (MN) yang diadakan sebelumnya bahawa mana-mana parti yang memenangi kerusi sebelum ini akan tetap bertanding di kawasan pilihan raya pada PRU15.

“Memang, setiap kali bertemu, kami membincangkan persiapan kami untuk PRU15, dan di peringkat MN, kami juga mempunyai jawatankuasa pembahagian kerusi.

“Umno dan PAS telah bertemu beberapa kali, dan hampir 70 peratus (pembahagian kerusi) telah selesai. Seperti yang saya katakan, untuk kerusi yang kita (Umno) menang, mereka adalah kerusi kita, dan untuk kerusi yang dimenangi PAS, mereka adalah milik PAS. Rumusannya masih sama; tidak ada pertanyaan untuk kita mengubah atau keluar dari formula yang dipersetujui, ”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perasmian Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri Sembilan ke-14 hari ini.

Muhammad, yang juga ADUN Rantau, mengatakan bahawa pertemuan MN akan diadakan dalam waktu terdekat, setelah ditangguhkan beberapa kali kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO).

Sementara itu, dia juga mengatakan bahawa tidak ada masalah yang timbul mengenai ketiadaan namanya dalam barisan Kabinet di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang diumumkan baru-baru ini.

Dia mengatakan bahawa tanggungjawab seorang menteri ketika negara menghadapi pandemi Covid-19 bukanlah tugas yang mudah, dan dia akan terus menyokong pemerintah saat ini.

“Saya doakan yang terbaik untuk mereka; keutamaan sekarang adalah untuk terus berusaha menangani krisis pandemik dan ekonomi Covid-19. Tidak ada masa untuk menunda-nunda lagi.

Baca Lagi | Uundi keyakinan adalah suatu kemestian, kata Guan Eng

“Saya harap menteri yang dilantik dapat menjalankan tugas dengan baik. Terdapat banyak hikmah dalam Kabinet ini dan tidak mudah menjadi menteri dalam krisis ini. Sebagai orang nombor dua dalam parti, saya akan menyokong kerajaan, ”katanya.

Dia juga berpendapat bahawa tekanan dari beberapa pihak sebelum ini, agar dia diberi kesempatan untuk berada dalam barisan Kabinet, hanyalah saranan dari pihak-pihak terkait.

Read Previous

UAE mengangkut bantuan makanan dan perubatan segera ke Afghanistan

Read Next

PM ikrar keadilan bagi pengawal keselamatan terbunuh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.