The Malaysia Post

UAE mengangkut bantuan makanan dan perubatan segera ke Afghanistan

UAE telah memainkan peranan penting untuk penerbangan evakuasi bagi warga asing dan Afghanistan.

UAE hari ini menghantar sebuah pesawat yang membawa bantuan perubatan dan makanan segera ke Afghanistan sebagai sebahagian daripada sumbangannya untuk memenuhi keperluan asas ribuan keluarga Afghanistan, terutama kumpulan yang paling rentan seperti wanita, kanak-kanak dan orang tua.

Emiriah Arab Bersatu mengirimsebuah pesawat yang membawa “bantuan perubatan dan makanan segera” ke Afghanistan pada hari Jumaat, kata agensi berita rasmi WAM, hampir tiga minggu setelah pengambilalihan Taliban.

“Bantuan datang dalam kerangka peranan kemanusiaan yang dimainkan oleh UAE untuk memberikan sokongan penuh kepada rakyat Afghanistan dalam keadaan semasa,” kata WAM.

Kementerian luar UAE mengesahkan kepada AFP bahawa “ini adalah penerbangan pertolongan pertama (Emirati) sejak kejadian baru-baru ini di Afghanistan”.

Bantuan mendesak datang dalam kerangka peranan kemanusiaan yang dimainkan oleh UAE untuk memberikan sokongan penuh kepada saudara Afghanistan yang bersaudara dalam keadaan semasa seperti ini dengan menyumbang untuk memberikan sokongan yang sangat diperlukan kepada rakyat Afghanistan.

Ini juga mempromosikan pendekatan Bapa Pengasas UAE, Almarhum Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, sebagai peneraju dasar kepemimpinan yang bijak dalam mempromosikan nilai-nilai pemberian, toleransi dan layanan kepada umat manusia.

Bantuan UAE tidak terhad kepada bantuan kemanusiaan sahaja. Beberapa hari yang lalu, dan di bawah arahan Yang Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata, UAE menjadi tuan rumah ribuan keluarga Afghanistan dan memberi mereka perawatan di komuniti sementara, selain mengambil semua tindakan yang sesuai untuk memenuhi keperluan asas mereka.

Taliban meraikan dengan tembakan pada hari Selasa, beberapa jam setelah pasukan AS terakhir meninggalkan Kabul, menutup operasi pengangkut udara yang hiruk-pikuk yang menyaksikan lebih daripada 123,000 warga asing dan Afghanistan melarikan diri.

Amerika Syarikat menyerang Afghanistan dan menggulingkan pemerintah Taliban pada tahun 2001 setelah serangan 9/11 oleh Al-Qaeda, yang telah mencari perlindungan di negara itu.

Ibu negara Barat bimbang Afghanistan sekali lagi boleh menjadi tempat perlindungan bagi pelampau yang menyerang mereka.

Baca Lagi | China menghadkan permainan online hanya 3 jam seminggu untuk pelajar sekolah

UAE adalah salah satu dari sejumlah negara Teluk yang berperan penting dalam penerbangan evakuasi bagi warga asing dan Afghanistan, bersama dengan Qatar, Kuwait dan Bahrain.

Read Previous

Uundi keyakinan adalah suatu kemestian, kata Guan Eng

Read Next

Pembahagian kerusi Umno-PAS kini 70 peratus, kata Tok Mat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.