Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PM Singapura menerima kos hampir S $ 88,000 setelah memenangi saman fitnah

Lee Hsien Loong

Mahkamah Tinggi semalam memberikan Perdana Menteri Lee Hsien Loong sebanyak $ 87,833 sebagai kos dan pengeluaran yang berkaitan dengan dua tuntutan mahkamah fitnah yang berjaya dilakukannya terhadap Terry Xu, ketua editor laman sosiopolitik The Online Citizen (TOC) yang kini offline, dan penulis sebuah artikel fitnah.

Hakim Audrey Lim mengadakan sidang di kamar mengenai biaya dalam kedua-dua tuntutan tersebut setelah keputusannya pada 1 September di mana dia memberikan ganti rugi total sebanyak $ 210,000 kepada Lee, yang telah menuntut Xu dan penulis artikel tersebut, Cik Rubaashini Shunmuganathan.

Peguam Encik Xu, Encik Lim Tean, memasang pos Facebook setelah perbicaraan, yang memperincikan keputusan mahkamah dan meminta orang ramai untuk menyumbang kepada kempen crowdfunding Mr Xu.

Sejak itu kempen tersebut telah mengumpulkan lebih dari $ 210,000.

HARI INI secara berasingan mengesahkan keputusan mahkamah mengenai kos dan pengeluaran.

Menanggapi pertanyaan media, setiausaha akhbar perdana menteri, Chang Li Lin, mengulangi bahawa Lee akan menderma kepada amal kerugian yang telah diberikan kepadanya.

Tuntutan undang-undang itu timbul dari sebuah artikel yang diterbitkan dalam TOC pada bulan Ogos 2019 mengenai rumah keluarga Encik Lee di 38 Oxley Road.

Artikel TOC telah mengulangi tuduhan palsu yang sebelumnya telah dibuat oleh saudara kandung Lee dan tuduhan tidak jujur ​​dari pihak Lee.

Itu dinilai menyebabkan para pembacanya mempercayai bahawa Encik Lee telah menyesatkan ayahnya sehingga menganggap 38 Oxley Road telah diwartakan sebagai bangunan warisan dan sia-sia untuk merobohkannya, yang kemudian menyebabkan Lee Kuan Yew mengubah kehendaknya untuk mewariskan rumah kepada Encik Lee.

Artikel itu juga menuduh bahawa Lee Kuan Yew telah menyingkirkan Lee sebagai pelaksana dan pemegang amanah atas kehendaknya setelah mengetahui pada akhir tahun 2013 bahawa harta itu belum diwartakan.

Kedudukan Mr Lee adalah bahawa ayahnya telah memutuskan pada awal Julai 2011 untuk menyingkirkannya sebagai wasi.

Mahkamah memutuskan pernyataan fitnah yang dibuat dalam artikel itu “serius dan serius” kerana mereka “tidak hanya menyerang integriti, watak dan reputasi (Mr Lee) miliknya, tetapi juga perdana menteri, dan merosakkan kewibawaan moralnya untuk memimpin Singapura ”.

Xu didapati bertindak jahat, dan dalam menerbitkan artikel itu sebagai ketua editor TOC, yang telah menyatakan dirinya sebagai organisasi berita, “ceroboh dan tidak bertanggung jawab”.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini