The Malaysia Post

PM Singapura menerima kos hampir S $ 88,000 setelah memenangi saman fitnah

Lee Hsien Loong

Credits: time.com

Mahkamah Tinggi semalam memberikan Perdana Menteri Lee Hsien Loong sebanyak $ 87,833 sebagai kos dan pengeluaran yang berkaitan dengan dua tuntutan mahkamah fitnah yang berjaya dilakukannya terhadap Terry Xu, ketua editor laman sosiopolitik The Online Citizen (TOC) yang kini offline, dan penulis sebuah artikel fitnah.

Hakim Audrey Lim mengadakan sidang di kamar mengenai biaya dalam kedua-dua tuntutan tersebut setelah keputusannya pada 1 September di mana dia memberikan ganti rugi total sebanyak $ 210,000 kepada Lee, yang telah menuntut Xu dan penulis artikel tersebut, Cik Rubaashini Shunmuganathan.

Peguam Encik Xu, Encik Lim Tean, memasang pos Facebook setelah perbicaraan, yang memperincikan keputusan mahkamah dan meminta orang ramai untuk menyumbang kepada kempen crowdfunding Mr Xu.

Sejak itu kempen tersebut telah mengumpulkan lebih dari $ 210,000.

HARI INI secara berasingan mengesahkan keputusan mahkamah mengenai kos dan pengeluaran.

Menanggapi pertanyaan media, setiausaha akhbar perdana menteri, Chang Li Lin, mengulangi bahawa Lee akan menderma kepada amal kerugian yang telah diberikan kepadanya.

Tuntutan undang-undang itu timbul dari sebuah artikel yang diterbitkan dalam TOC pada bulan Ogos 2019 mengenai rumah keluarga Encik Lee di 38 Oxley Road.

Artikel TOC telah mengulangi tuduhan palsu yang sebelumnya telah dibuat oleh saudara kandung Lee dan tuduhan tidak jujur dari pihak Lee.

Itu dinilai menyebabkan para pembacanya mempercayai bahawa Encik Lee telah menyesatkan ayahnya sehingga menganggap 38 Oxley Road telah diwartakan sebagai bangunan warisan dan sia-sia untuk merobohkannya, yang kemudian menyebabkan Lee Kuan Yew mengubah kehendaknya untuk mewariskan rumah kepada Encik Lee.

Artikel itu juga menuduh bahawa Lee Kuan Yew telah menyingkirkan Lee sebagai pelaksana dan pemegang amanah atas kehendaknya setelah mengetahui pada akhir tahun 2013 bahawa harta itu belum diwartakan.

Kedudukan Mr Lee adalah bahawa ayahnya telah memutuskan pada awal Julai 2011 untuk menyingkirkannya sebagai wasi.

Mahkamah memutuskan pernyataan fitnah yang dibuat dalam artikel itu “serius dan serius” kerana mereka “tidak hanya menyerang integriti, watak dan reputasi (Mr Lee) miliknya, tetapi juga perdana menteri, dan merosakkan kewibawaan moralnya untuk memimpin Singapura ”.

Xu didapati bertindak jahat, dan dalam menerbitkan artikel itu sebagai ketua editor TOC, yang telah menyatakan dirinya sebagai organisasi berita, “ceroboh dan tidak bertanggung jawab”.

Read Previous

Hotel Korea Selatan untuk menganjurkan acara ‘Squid Game’ realiti

Read Next

Pemimpin Umno, termasuk ketua menteri, tiba untuk perjumpaan parti mengenai krisis Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here