The Malaysia Post

Hotel Korea Selatan untuk menganjurkan acara ‘Squid Game’ realiti

Squid Game

Credits: cbsistatic

Populariti siri Netflix Squid Game yang melambung tinggi telah mendorong sebuah hotel di Korea Selatan dan sebuah syarikat swasta untuk menganjurkan acara Squid Game dalam kehidupan sebenar yang menawarkan wang hadiah lima juta won (RM17,568).

Acara itu, sementara yang ditetapkan untuk 24 Oktober, mungkin tidak akan dilalui kerana sekatan jarak jauh negara, lapor The Korea Times.

Mengambil akaun Instagram mereka, St John’s Hotel di Gangneung, Provinsi Gangwon, mengatakan bahawa acara itu terbuka untuk orang-orang dari semua peringkat umur dan bukan hanya tetamu hotel.

Pengunjung yang membuat tempahan akan menerima kad nama dengan nombor telefon penganjur permainan tertulis di atasnya, seperti yang diberikan oleh pemain permainan dalam siri dystopian.

Peserta kemudian akan bermain empat permainan yang ditampilkan dalam siri ini – “bunga Mugungwha telah mekar” (dikenal dalam bahasa Inggeris sebagai “Lampu Merah, Lampu Hijau”), tarik tali, “ttakji chigi” (jubin kertas terbalik) dan “dalgona ( gula gula rata) cabaran ”- di hutan pokok pain berhampiran hotel.

Mereka yang tidak mengikuti peraturan atau tidak muncul pada hari acara akan tersingkir – walaupun tidak secara harfiah seperti dalam siri – dari permainan.

Seperti apa yang berlaku dalam siri Netflix, identiti tuan rumah yang menjalankan permainan hanya akan didedahkan pada akhir.

Pemerintah kota Gangneung telah mengeluarkan perintah administratif kepada hotel untuk tidak melanjutkan acara tersebut, karena melanggar peraturan jarak jauh sosial saat ini di provinsi di mana kemudahan penginapan tidak dapat mengadakan acara dan perhimpunan swasta diizinkan untuk hingga lapan orang hanya.

Sebelum kota mengeluarkan perintah, acara tersebut telah dipesan sepenuhnya pada hari Rabu, dua hari setelah pengumuman.

Bayaran pendaftaran adalah 10,000 won (RM35.17) bagi mereka yang membuat tempahan terlebih dahulu dan 12,000 won (RM42.20) untuk tiket di lokasi.

Hotel itu mengatakan bahawa mereka sedang membincangkan sama ada untuk membatalkan acara atau mengubah format dalam batas peraturan jarak jauh sosial.

Permainan Squid masa nyata yang lain akan diadakan di perkhemahan di Wonju, Provinsi Gangwon, selama tiga sesi bermula esok (16 Okt).

Frip, platform aktiviti dalam talian, menjemput peserta untuk memakai pakaian seragam hijau dan bermain permainan yang terdapat dalam siri ini.

Finalis akan menerima 45,600 mata yang boleh digunakan untuk perkhidmatan platform, sama dengan anugerah 45.6 bilion won (RM160,347,869) yang dimenangi oleh pemenang dalam siri ini.

Frip mengatakan permainannya akan dikendalikan dengan jumlah orang yang terhad agar tidak melanggar garis panduan jarak sosial.

Baca Lagi | Anak lelaki pelakon Bollywood, Datuk Shah Rukh Khan ditangkap semasa serbuan dadah di kapal pesiaran

Sejak dilancarkan pada 17 September, Squid Game telah ditonton oleh 111 juta isi rumah di seluruh dunia.

Ia menjadi siri asli yang paling banyak dilihat dalam 30 hari, mengalahkan Bridgerton, yang ditonton oleh 88 juta pada bulan pertama.

Read Previous

Umno masih belum memutuskan sama ada akan bertanding dalam pemilihan Melaka

Read Next

PM Singapura menerima kos hampir S $ 88,000 setelah memenangi saman fitnah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here