The Malaysia Post

Waktu Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan, kata PBB

Susunan Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan

Aturan kerja yang fleksibel seperti yang diperkenalkan semasa krisis Covid-19 bukan sahaja baik untuk pekerja tetapi juga meningkatkan produktiviti dan potensi keuntungan perniagaan, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu hari ini.

Dalam laporan pertamanya yang memberi tumpuan kepada keseimbangan kerja-kehidupan, Pertubuhan Buruh Antarabangsa PBB menilai kesan masa bekerja, waktu bekerja dan pengaturan masa bekerja ke atas kesejahteraan kakitangan dan juga prestasi perniagaan.

“Laporan ini menunjukkan bahawa jika kita menerapkan beberapa pengajaran daripada krisis Covid-19 dan melihat dengan teliti cara waktu bekerja distrukturkan, serta tempoh keseluruhannya, kita boleh mencipta menang-menang, meningkatkan prestasi perniagaan dan keseimbangan kerja-kehidupan,” kata Jon Messenger, pengarang utama laporan itu, dalam satu kenyataan.

Memastikan Organisasi Berfungsi dan Pekerja Bekerja

Laporan itu mengkaji langkah tindak balas krisis kerajaan dan perniagaan yang digunakan sebagai penularan wabak, bertujuan untuk memastikan organisasi berfungsi dan pekerja diambil bekerja.

Ia mendapati bahawa bahagian pekerja yang lebih besar pada waktu yang dikurangkan membantu mengelakkan kehilangan pekerjaan.

Baca Lagi | SKMM: Tiada E-mel, Mesej Dihantar Kepada Orang Ramai untuk Menuntut Hadiah Wang Tunai

Baca Lagi | Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

Dan ia menentukan bahawa “pelaksanaan telekerja berskala besar” yang dilaksanakan di seluruh dunia telah “mengubah bukan sahaja telekerja tetapi juga sifat pekerjaan, kemungkinan besar untuk masa hadapan yang boleh dijangka.”

Langkah-langkah Covid memberikan bukti kukuh, kata ILO, bahawa memberikan pekerja lebih fleksibiliti dalam cara, di mana dan bila mereka bekerja boleh menjadi positif bukan sahaja untuk mereka tetapi juga untuk perniagaan, termasuk melalui peningkatan produktiviti.

Kelemahan

Sebaliknya, mengehadkan fleksibiliti meningkatkan kos, termasuk disebabkan peningkatan pusing ganti kakitangan, laporan itu mendapati.

“Terdapat sejumlah besar bukti bahawa dasar keseimbangan kerja-kehidupan memberikan manfaat yang besar kepada perusahaan,” katanya.

ILO menekankan bahawa telekerja dan pengaturan kerja fleksibel lain membantu mengekalkan pekerjaan sambil menggalakkan lebih banyak autonomi pekerja.

Tetapi ia berkata peraturan, termasuk apa yang dipanggil dasar “hak untuk memutuskan sambungan”, diperlukan untuk mengelakkan kesan negatif.

Menurut laporan itu, jauh daripada semua orang dalam tenaga kerja global bekerja lapan jam sehari, atau 40 jam seminggu.

Lebih daripada satu pertiga kerap bekerja lebih daripada 48 jam setiap minggu, manakala 20 peratus bekerja kurang daripada 35 jam seminggu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

Read Next

Konservatif Malaysia Menghalang Bikini, Minuman Keras, Perjudian Ketika Pelancong Kembali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.