The Malaysia Post

Konservatif Malaysia Menghalang Bikini, Minuman Keras, Perjudian Ketika Pelancong Kembali

Pemulihan Pelancongan Langkawi

Kedah mengharamkan perjudian dan arak sebagai tamparan kepada pemulihan pelancongan Langkawi, manakala Melaka berkata bikini ‘hanya sesuai untuk bilik tidur’

Dua bulan selepas pakatan Islam menang besar dalam pilihan raya umum Malaysia, beberapa penggubal undang-undang telah mengekang alkohol, bikini dan perjudian dalam gerakan yang disifatkan sebagai isyarat “menyeramkan” konservatisme agama yang menjalar.

Parti PAS

Dengan sepanduk hijau ikoniknya – tinjauan pendapat buta pada November dengan menyapu bersih 43 kerusi, termasuk 14 daripada 15 di negeri Kedah utara yang semakin konservatif, di mana perjudian kini diharamkan.

Menteri Besar Sanusi Md Nor berkata kerajaan Kedah juga akan mengejar penjualan arak, khususnya di Langkawi, hab pelancongan popular dengan status bebas cukai.

Baca Lagi | Jay Chou Balas Peminat Bola Sepak Malaysia yang Marah

Baca Lagi | Waktu Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan, kata PBB

Adakah anda mempunyai soalan tentang topik dan arah aliran terbesar dari seluruh dunia? Dapatkan jawapan dengan Pengetahuan SCMP, platform baharu kami bagi kandungan pilihan susun dengan penjelas, Soalan Lazim, analisis dan maklumat grafik yang dibawakan kepada anda oleh pasukan kami yang memenangi anugerah.

“Kami juga membincangkan kedai bebas cukai di Langkawi … kami berharap tidak akan ada sebarang penjualan terbuka arak, dan terhad kepada bukan Islam sahaja,” kata Sanusi, sambil menegaskan bahawa dia takut kepada pertimbangan ilahi kerana membenarkan maksiat berleluasa di bawah jam tangannya. “Sementara saya mempunyai kuasa, lebih baik saya menggunakannya [supaya, jika] perkara yang tidak baik untuk orang, sebaiknya kita elakkan.”

Tawaran oleh Perikatan Nasional

Walaupun kerajaan negeri mendakwa larangan itu adalah untuk kebaikan awam, pemerhati melihatnya sebagai usaha Perikatan Nasional – gabungan PAS adalah sebahagian daripada – untuk meletakkan dirinya sebagai juara Islam menjelang pilihan raya negeri yang perlu dipanggil menjelang Ogos.

“Kedua-dua pihak akan memainkan kad Islam dalam pilihan raya negeri akan datang,” kata James Chin dari Universiti Tasmania, berkata Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan gabungan pelbagai budayanya tidak mempunyai pilihan lain. “Semua ini menghantar mesej yang sangat menyedihkan kepada penduduk bukan Islam di Malaysia.”

Read Previous

Waktu Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan, kata PBB

Read Next

Shopee: 63% Penjual Malaysia Positif tentang E-Dagang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.