The Malaysia Post

Shopee: 63% Penjual Malaysia Positif tentang E-Dagang

Laporan Trend Pengguna Baharu Shopee

Shopee Malaysia memulakan Tahun Baru dengan melancarkan tiga bahagian siri Aliran Pengguna 2023 yang dipanggil ‘Menyesuaikan Diri dengan Pengguna Digital Malaysia pada 2023′.

Bahagian pertama siri yang memfokuskan kepada penjual mendapati bahawa 63% daripada Penjual Malaysia berasa teruja dan positif tentang peluang e-dagang pada tahun 2023 . Khususnya, penjual daripada kategori Kesihatan dan Kecantikan (71%), Mainan, Kanak-kanak dan Bayi (69%) serta Fesyen dan Gaya Hidup (66%) adalah yang paling optimistik, menyatakan bahawa mereka berada di landasan yang betul untuk menangkap peluang pada tahun 2023.

Bahagian 2 dan 3 siri yang memfokuskan kepada pembeli dan pengaruh Malaysia akan dikongsi dengan lebih terperinci dalam beberapa minggu akan datang. Penemuan boleh digunakan oleh perniagaan untuk memanfaatkan perkhidmatan e-dagang dan digital untuk memacu daya tahan dan kekal relevan.

Tinjauan yang meliputi lebih 1,000 penjual pasaran Malaysia pada Disember 2022 mendapati bahawa penjual teruja untuk mengambil kesempatan daripada tiga trend e-dagang utama yang diperhatikan oleh Shopee, dalam kekal berdaya tahan dan relevan secara digital dalam e-dagang: 1) Penggunaan perkhidmatan digital yang lebih baik dan lebih jimat. , 2) Penggunaan perkhidmatan digital yang semakin meningkat dalam kalangan pengguna yang tinggal di luar bandar besar, dan 3) Kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan.

1. Penggunaan perkhidmatan digital yang lebih dan lebih bijak

Apabila ditanya apakah peristiwa penting yang ingin mereka capai untuk tahun 2023, memandangkan kehebatan digital pembeli yang menghabiskan lebih banyak masa dalam talian, 8 daripada 10 penjual bersetuju bahawa mereka mahu meningkatkan penemuan produk, pertimbangan dan pembelian dalam talian . Secara khususnya, 5 dalam 10 ingin memanfaatkan kempen hiperlokal Shopee yang disesuaikan untuk melibatkan pengguna dan ganjaran Program Kesetiaan Shopee untuk meningkatkan trafik dan permintaan, 2 dalam 10 ingin melibatkan khalayak dengan transaksi bernilai lebih tinggi daripada Shopee Mall dan platform rentas sempadan, dan selebihnya mahu menggunakan alat pengesyoran tersuai Shopee seperti Daily Discover untuk mendapatkan keterlihatan dan pertimbangan yang lebih baik.

Dengan Program Pertumbuhan Shopee, semua penjual tempatan juga layak untuk meningkatkan prestasi kedai dan jualan dengan percubaan percuma selama seminggu untuk Shopee RebateNOW yang sangat popular di mana pembeli menikmati potongan 10% antara 9 hingga 15 Januari 2023. Selain itu, penjual pasaran tempatan boleh menuntut sehingga RM100 kredit Iklan Percuma selama dua bulan untuk meningkatkan keterlihatan kedai dan trafik mereka antara Januari hingga Mac.

2. Penggunaan perkhidmatan digital yang semakin meningkat di kalangan pengguna yang tinggal di luar bandar besar

Dengan teknologi yang memberikan akses yang lebih baik kepada produk dan perkhidmatan digital mampu milik dan mudah di luar bandar besar, 7 daripada 10 penjual yang ditinjau berminat untuk menjangkau pengguna yang tinggal di Borneo pada 2023. Terima kasih kepada infrastruktur logistik bersepadu Shopee, penjual boleh memanfaatkan rangkaian gudang dan hab penghantaran di seluruh negara untuk menjangkau lebih ramai pelanggan di Sabah dan Sarawak. Antara penjual yang paling berminat untuk mendapatkan khalayak baharu di Borneo, mengikut kategori, ialah: FMCG (81%), Sukan, Hiburan & Rekreasi (75%) dan Barangan Runcit & Haiwan Kesayangan (74%).

Baca Lagi | Waktu Kerja Fleksibel Bagus untuk Perniagaan, kata PBB

Baca Lagi | Konservatif Malaysia Menghalang Bikini, Minuman Keras, Perjudian Ketika Pelancong Kembali

3. Kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan

Sebagai tindak balas kepada kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bermatlamat memasuki pasaran pada tahun 2023, 50% penjual yang ditinjau berminat untuk memenuhi keperluan pembeli berasaskan nilai yang menyokong barangan Buatan Malaysia Tempatan melalui bulatan Shop Malaysia, dan Penjual Hijau melalui laman mikro ShopeeGivesBack.

Mereka juga teruja dengan kemasukan lebih banyak kandungan pendidikan dalam strim langsung influencer yang menunjukkan kepentingan menyokong tujuan ini.

Sebagai sebahagian daripada Resolusi Tahun Baharu 2023 mereka, 95% penjual ingin meningkatkan kemahiran diri dengan Kursus Universiti Shopee percuma dalam Jualan, Pemasaran dan Operasi .

Ciri pasaran Shopee yang paling popular yang ingin mereka sertakan dalam strategi mereka ialah: Alat Pemasaran (35%), Pengoptimum Penyenaraian (29%) dan Wawasan Perniagaan (27%). Peratusan kecil penjual memerlukan Alat Kelompok (8%) untuk memproses pesanan pukal dengan cekap.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Saya amat teruja untuk penjual pasaran yang mempunyai resolusi positif pada 2023 untuk mencuba ciri baharu dan menemui peluang baharu.

Hanya dua minggu yang lalu, saya sendiri telah menyampaikan 34 anugerah di Anugerah Super Shopee kami kepada Penjual Super Berkembang, Kepuasan Pelanggan Super dan Penjual Kegemaran Super, jadi saya tahu bahawa mereka boleh berjaya. Kami sentiasa memberi tumpuan kepada penjual yang memberi laluan kepada penjual lain untuk berjaya dan mewujudkan persekitaran yang menyokong mereka.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Konservatif Malaysia Menghalang Bikini, Minuman Keras, Perjudian Ketika Pelancong Kembali

Read Next

CU Mart Bekerjasama Dengan Christy Ng Untuk Membawa Kami Beg Tote Bergaya Ini!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.