The Malaysia Post

Kepentingan Peperiksaan Balas

Pemeriksaan Balas Saksi dalam Perbicaraan

Pemeriksaan balas saksi dalam perbicaraan — sivil atau jenayah — membenarkan peguam pihak lain atau pihak lawan untuk bercanggah dengan keterangan ketua saksi berkenaan. Ia juga dilakukan dengan tujuan untuk menambah bukti lanjut berkenaan dengan sesuatu isu.

Peguam dalam pemeriksaan balas (pemeriksa balas) akan melancarkan serangan untuk menafikan kredibiliti umum saksi.

Pemeriksaan balas boleh mengambil bentuk menjejaki semula keterangan yang telah diberikan oleh saksi dengan tujuan untuk meletakkan warna kulit atau penekanan atau tafsiran yang berbeza padanya; atau pemeriksa balas mungkin berani dan boleh membawa saksi ke kawasan baru yang belum dipetakan di mana saksi tidak pernah memberi keterangan sebelum ini tetapi di mana keterangan saksi mungkin memihak kepada pihak pemeriksa balas itu bertindak.

Peperiksaan balas adalah berdasarkan kemahiran dan pengalaman pemeriksa balas. Pemeriksa balas boleh mengesan bukti sedemikian rupa sehingga pemerhatian, ingatan, persepsi dan pertimbangan saksi mungkin dicabar.

Di samping itu, pemeriksa balas mungkin cuba untuk menunjukkan bahawa saksi bukanlah seseorang yang boleh dipercayai dengan bersumpah. (Lihat penghakiman Malik Ishak JCA dalam Hari Bahadur Ghale lwn PP [2012])

Kemahiran dan pengalaman pemeriksa balas itu ditunjukkan dalam pemeriksaan balas pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Nurzahidah Yacop, dalam perbicaraan bekas pengerusi Felda Shahrir Abdul Samad.

Baca Lagi | Trend Kecantikan Musim Sejuk TikTok: Kuku Baldu, Pengkulitan dan Minyak Bibir

Baca Lagi | Penutup 2022: Makanan Teratas Bawah RM10 di Lembah Klang

Nurzahidah adalah saksi utama pendakwaan.

Dia disoal balas berhubung kertas siasatan yang didakwa tidak lengkap yang diserahkannya semasa siasatan kes pengubahan wang haram Shahrir.

Saksi memberitahu pemeriksa balas, peguam Shahrir Syed Faisal Al-Edros Syed Abdullah Al-Edros, bahawa dia menyerahkan kertas siasatan pertama untuk pendakwaan tertuduh pada 24 Sept 2019, iaitu sehari selepas dia dilantik sebagai pegawai SPRM.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam, dia berkata dia menyerahkan kertas siasatan kedua pada 6 Jan tahun berikutnya.

Syed Faisal mencadangkan kepadanya supaya tidak menyiasat sebab-sebab di sebalik wang masuk dan keluar dari akaun bank Shahrir, termasuk RM1 juta yang didakwa diberikan oleh bekas perdana menteri Najib Razak.

Dia Bersetuju

Syed Faisal meneruskan pemeriksaan balas dengan menunjukkan kepadanya bahawa dia telah meninggalkan bahagian paling penting dalam siasatannya dan bahawa kertas siasatan (IP) tidak lengkap.

Pemeriksaan balas lanjut mendedahkan bahawa dia hanya mendapat keterangan daripada Shahrir untuk menubuhkan kes terhadapnya selepas kertas siasatan pertama diserahkan pada 2019.

Peguam dan pemeriksa balas berulang kali bertanya saksi sama ada tindakannya adil.

Syed Faisal Al-Edros: Pada pendapat anda sebagai pegawai penyiasat SPRM, adakah adil bagi anak guam saya bahawa siasatan tidak dijalankan ke atas perkara itu, walaupun dia (Shahrir) berkali-kali mengatakan ia untuk menggantikan wangnya?

Nurzahidah: Tidak adil bagi Tan Sri Shahrir, tetapi saya tidak pernah menerima dokumen itu (pengeluaran RM2.6 juta). Siasatan saya adalah selepas tarikh penerimaan RM1 juta.

Ketika disoal balas lanjut oleh Syed Faisal sama ada dia berasa curiga dengan tindakan pihak atasannya yang tidak mengarahkannya menyiasatnya, Nurzahidah berkata “Ya”.

Inti dari pemeriksaan balas adalah untuk mengemukakan keterangan lanjut berkenaan dengan sesuatu isu — iaitu, pendakwaan diteruskan walaupun IP dalam kes itu masih tidak lengkap.

Pada sambungan perbicaraan pada 5 Jan, ketika Najib dijangka memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan, timbalan pendakwa raya Rasyidah Murni Azmi memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa pihak pendakwaan tidak lagi mahu meneruskan kes terhadap Shahrir.

“Yang Arif, berdasarkan perkembangan terkini, pihak pendakwaan memohon menggunakan Seksyen 254 Kanun Tatacara Jenayah dan kami tidak berhasrat meneruskan pendakwaan terhadap tertuduh dalam kes ini, Yang Arif, dan sehubungan itu, pihak pendakwaan memohon untuk tertuduh akan dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA),” katanya ketika memohon DNAA.

Peguam Shahrir mendesak agar dia dibebaskan, bukannya hanya diberikan DNAA yang akan membolehkan Shahrir terbuka untuk didakwa semula pada masa hadapan atas perkara yang sama.

Selepas mendengar daripada kedua-dua pihak, Hakim Mahkamah Tinggi Muhammad Jamil Hussin memerintahkan Shahrir dibebaskan.

Soal balas terhadap Nurzahidah adalah kritikal. Kepentingan pemeriksaan balas telah ditekankan dalam banyak kes, di sini dan di luar negara. Telah dikatakan bahawa pemeriksaan balas adalah:

• cara yang paling berkesan untuk mengekstrak kebenaran dan mendedahkan kebatilan;

• untuk membantu dalam pentadbiran keadilan dengan mendedahkan kebenaran kepada mahkamah;

• untuk menghapuskan atau mengurangkan bahaya bahawa kesimpulan palsu akan dicapai; dan

tanpa ragu-ragu enjin terhebat yang pernah dicipta untuk penemuan kebenaran.

Read Previous

Penutup 2022: Makanan Teratas Bawah RM10 di Lembah Klang

Read Next

Hajiji Tetap Ketua Menteri Walaupun BN Sabah Menarik Sokongannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.