The Malaysia Post

Duta Malaysia ke UAE, Konsul Jeneral di Dubai dihantar pulang kerana gagal menyelaraskan urusan pentadbiran, logistik

Duta Besar Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Konsul Jeneral Malaysia di Dubai telah dipanggil semula oleh Kementerian Luar (Wisma Putra) kerana gagal menyelaraskan urusan pentadbiran dan logistik semasa lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke UAE akhir bulan lepas.

Menurut kenyataan Wisma Putra pada Isnin, kegagalan itu menyebabkan perdana menteri terpaksa menunggu lama di balai ketibaan untuk pasport dan pelepasan Imigresen oleh Imigresen Dubai.

Selain itu, tiada perlindungan keselamatan dan permotoran yang sepatutnya disediakan untuk perdana menteri seperti prosedur operasi standard biasa.

“Kedua-dua pegawai itu juga gagal memaklumkan Kementerian Luar mengenai Sidang Kemuncak Kerajaan Dunia (WGS), yang diadakan semasa Ekspo Dubai. Kepimpinan Wisma Putra hanya mengetahui sidang kemuncak itu pada 30 Mac melalui sumber berbeza.

“Sekiranya kita dimaklumkan mengenai sidang kemuncak itu, sudah tentu usaha akan dilakukan supaya perdana menteri dapat menyampaikan ucapan pada program itu,” kata kenyataan itu.

Bagaimanapun, Ismail Sabri menghadiri majlis penutupan WGS pada hari yang sama selepas menerima jemputan ke majlis itu selepas mesyuarat yang diadakan dengan Menteri Negara UAE bagi Kerjasama Antarabangsa Reem Ebrahim Al Hashimy.

Wisma Putra dalam kenyataan itu berkata kekeliruan itu tidak akan berlaku sekiranya penyelarasan dibuat lebih awal. Ini kerana kerajaan UAE telah menyediakan semua kemudahan untuk perdana menteri sebagai ketua kerajaan sehingga tamat lawatannya,” katanya. 

“Langkah memanggil balik kedua-dua pegawai itu bukan perkara luar biasa dan dibuat melalui perbincangan dengan pihak berkaitan termasuk Jabatan Perkhidmatan Awam. Ia diambil untuk melindungi kepentingan dalam hubungan dua hala antara Malaysia dan negara-negara tersebut dan untuk memastikan kecekapan perkhidmatan awam,” kata kenyataan itu.

Walau apa pun, lawatan itu masih berjaya mencapai objektif yang disasarkan, tambah kenyataan itu.

Pada hari Ismail Sabri berlepas dari Dubai, Kerajaan UAE mengatur kawalan kehormatan statik di Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum dan Menteri Negara bagi Kepintaran Buatan, Ekonomi Digital dan Kerja Jauh Omar bin Sultan Al Olama hadir mewakili kerajaannya. .

Baca Lagi | Duta Malaysia ke UAE, Konsul Jeneral di Dubai dihantar pulang kerana gagal menyelaraskan urusan pentadbiran, logistik

Semasa di lapangan terbang, Omar menyampaikan jemputan Kerajaan UAE kepada Ismail Sabri untuk menyampaikan ucaptama pada WGS (2023) yang akan datang, dengan perdana menteri menyatakan persetujuannya untuk menerima jemputan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kakitangan Twitter bertemu dengan ahli lembaga baharu Musk

Read Next

Ahli perniagaan buruan Nicky Liow ditahan pihak berkuasa selepas menyerah diri secara sukarela

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.