The Malaysia Post

Ahli perniagaan buruan Nicky Liow ditahan pihak berkuasa selepas menyerah diri secara sukarela

Nicky Liow Soon Hee

Credits: straitstimes

Ahli perniagaan buruan Datuk Seri Nicky Liow Soon Hee, yang dikehendaki bagi beberapa kes pengubahan wang haram dan jenayah komersial, hari ini ditahan pihak berkuasa selepas dia menyerah diri kepada polis berikutan pemburuan selama setahun.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din, Liow menyerah diri di ibu pejabat JSJK di sini di Jalan Tun Razak pada 11 pagi.

Liow, yang mempunyai waran tangkap terhadapnya, dijangka dihadapkan ke mahkamah untuk menghadapi pertuduhan jenayah bagi pengubahan wang haram.

“Nicky Liow akan dihadapkan ke mahkamah Shah Alam pada 12 April untuk menghadapi sejumlah 26 pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Akta 613). ),” kata Mohd Kamarudin dalam kenyataan itu.

Terdahulu, Mohd Kamarudin berkata di bawah arahan Jabatan Peguam Negara (AGC), pihaknya telah memfailkan pertuduhan jenayah terhadap Liow mengikut Akta 613 dan seterusnya memperoleh waran tangkap pada 23 Mac tahun ini.

Sebelum ini pada Mac 2021, polis persekutuan kemudian mengumumkan penahanan 68 individu “Geng Nicky” termasuk mereka yang bergelar Datuk dan Datuk Seri dipercayai sekutu rapat dengan Liow.

Kemudian Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata Liow, yang merupakan pengasas Winner Dynasty Group, telah mendakwa mempunyai hubungan dengan pemimpin jenayah terancang transnasional yang dikenali sebagai Wan Kouk-koi @ Broken Tooth.

Wan, juga dikenali secara meluas sebagai “Broken Tooth Koi”, menjadi terkenal di tengah-tengah lonjakan keganasan kumpulan di kawasan perjudian Macau pada akhir 1990-an

Dia kemudiannya ditangkap — pada masa itu dia adalah ketua cawangan Macau bagi kumpulan jenayah terancang 14K Triad yang berpangkalan di Hong Kong dan pengasas Persatuan Sejarah dan Budaya Hongmen Dunia.

Wan pernah dipenjarakan selama 14 tahun kerana keahlian triad dan pengubahan wang haram, antara jenayah lain sebelum dibebaskan pada Disember 2012.

Pada Disember 2020, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat menyenaraihitamkan dan mengenakan sekatan ke atas Persatuan Sejarah dan Kebudayaan Hongmen Dunia Wan untuk tujuan antirasuah, yang menurut pegawai adalah usaha oleh Triad 14K untuk menghalalkan dirinya sendiri.

Abdul Hamid berkata penyiasat juga mendapati Wan telah melantik Liow sebagai naib presiden Persatuan Sejarah dan Kebudayaan Hongmen Sedunia pada Januari 2019.

Baca Lagi | Ahli perniagaan buruan Nicky Liow ditahan pihak berkuasa selepas menyerah diri secara sukarela

Liow juga sebelum ini ditahan kerana menyerang dua anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) yang bertugas di kuil Kou Ong Yah di Kuala Lumpur pada 2019.

Dia kemudiannya dibebaskan dan dilepaskan.

Read Previous

Duta Malaysia ke UAE, Konsul Jeneral di Dubai dihantar pulang kerana gagal menyelaraskan urusan pentadbiran, logistik

Read Next

Hakim, semua pihak dalam perbicaraan pengasas Rumah Bonda melawat lokasi kejadian Rabu ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here