The Malaysia Post

Menteri undang-undang mengesahkan membentangkan Rang Undang-undang anti-lompat parti di Parlimen bulan depan

Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar

Credits: theborneopost

Rang Undang-undang anti-lompat parti yang digembar-gemburkan sudah sedia dan akan dibentangkan kepada penggubal undang-undang di Dewan Rakyat pada Julai, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal dan undang-undang parlimen berkata Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSSC) semalam telah menyemak dan memperhalusi lima isu asas dalam Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) berhubung lompat parti yang dibangkitkan Kabinet pada 1 Jun lalu .

“PSSC sebulat suara mengesyorkan agar perdana menteri, selaras dengan 11(3) Sesi dan Mesyuarat, Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat, mengadakan sidang Parlimen khas pada minggu pertama Julai 2022.

“Secara amnya, PSSC ini telah berjaya melaksanakan terma rujukannya sebagaimana usul yang diluluskan pada 11 April 2022,” kata Wan Junaidi dalam satu kenyataan.

Tambahnya, mesyuarat akhir akan diadakan untuk mengesahkan kenyataan PSSC.

Rang Undang-undang anti lompat parti itu bertujuan menghalang ahli parlimen daripada melompat dari satu parti ke parti lain untuk kepentingan peribadi demi mengekalkan kestabilan politik.

Jika diluluskan, peruntukan baharu 3A akan ditambah di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan untuk menyekat kebebasan berpersatuan berhubung keahlian dalam parti politik oleh wakil rakyat.

Baca Lagi | Menteri undang-undang mengesahkan membentangkan Rang Undang-undang anti-lompat parti di Parlimen bulan depan

Pada April, Wan Junaidi berkata bahawa seramai 39 ahli Parlimen telah melompat parti sejak pilihan raya 2018, menjejaskan demokrasi Malaysia.

Ketidakstabilan politik yang terhasil menyaksikan Malaysia menukar perdana menteri tiga kali dalam tempoh yang sama.

Read Previous

Lelaki Singapura positif HIV dipenjara 12 bulan kerana melakukan hubungan seks dengan dua lelaki tanpa memberitahu mereka tentang risiko

Read Next

Merkel pertahankan warisan Rusia, kata ‘tiada apa yang perlu dimaafkan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here