The Malaysia Post

Lelaki Singapura positif HIV dipenjara 12 bulan kerana melakukan hubungan seks dengan dua lelaki tanpa memberitahu mereka tentang risiko

State Courts

Credits: State Courts

Semasa pihak berkuasa menyiasat seorang lelaki kerana melakukan hubungan seks dengan lelaki lain tanpa mendedahkan dia menghidap virus immunodeficiency manusia (HIV), dia melakukan kesalahan yang sama. Kali ini, dengan rakan sekerja.

Semalam, warga Singapura berusia 48 tahun itu dipenjarakan selama 12 bulan.

Dia mengaku bersalah minggu lalu atas satu pertuduhan melakukan aktiviti seksual tanpa memaklumkan pasangannya tentang risiko dijangkiti HIV, dengan pertuduhan lain diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Di bawah Akta Penyakit Berjangkit, individu yang mengetahui bahawa mereka menghidap HIV atau mendapat sindrom kekurangan imun (Aids) perlu memberitahu pasangan seksual mereka tentang risiko itu. Rakan kongsi mereka juga perlu bersetuju secara sukarela untuk menerima risiko.

Tertuduh tidak boleh dinamakan kerana perintah mulut mulut mahkamah, yang biasanya dikenakan dalam kes orang tertuduh yang mempunyai HIV.

Peguamnya Sunil Sudheesan, yang menuntut denda yang tinggi, berkata bahawa dia akan memfailkan rayuan terhadap hukuman itu. Pendakwaraya Kementerian Kesihatan (MOH) Andre Moses Tan telah meminta penjara 24 bulan.

Tertuduh disahkan menghidap HIV pada Julai 2017 dan telah menerima rawatan dalam bentuk terapi antiretroviral.

Viral loadnya didapati tidak dapat dikesan apabila dia menjalani ujian kira-kira setiap enam bulan dari November 2017 hingga Januari tahun ini. Dokumen mahkamah menunjukkan bahawa viral loadnya secara konsisten di bawah 20 salinan virus untuk setiap mililiter plasma.

Seorang doktor dari Hospital Universiti Nasional berkata dalam memo bahawa secara berkesan tiada risiko penularan HIV daripada seseorang yang mempunyai viral load yang tidak dapat dikesan kepada pasangan seksual, walaupun dia tidak menggunakan kondom semasa hubungan seks menembusi.

Sudheesan berkata anak guamnya telah “tersalah sangka” bahawa tidak ada keperluan untuk mendedahkan sebarang risiko penularan HIV kepada mangsa kerana dia tidak boleh menularkannya secara seksual, dan dia juga takut dengan stigma terhadap penyakit itu.

Namun begitu, mahkamah mendengar bahawa apabila dia didiagnosis, dia telah dimaklumkan tentang keperluan di bawah Akta Penyakit Berjangkit.

Seks dengan lelaki di rumahnya

Lebih 13 tahun penjara bagi lelaki positif HIV yang berulang kali melakukan hubungan seks dengan gadis bawah umur yang ditemuinya di pusat perlindungan haiwan Tertuduh, yang bekerja sebagai perunding perhubungan awam, pertama kali terlibat dalam aktiviti seksual di rumahnya dengan mangsa pertama pada 10 Oktober, 2019.

Dia tidak memaklumkan kepada lelaki lain tentang risiko dijangkiti HIV daripadanya atau mendapat persetujuan sukarela untuk menerima risiko itu, kata pendakwa KKM kepada mahkamah.

Keesokan harinya, polis memaklumkan KKM bahawa mangsa telah mendakwa dia telah diserang secara seksual oleh tertuduh. Dokumen mahkamah tidak menyatakan bagaimana mangsa mengetahui status HIV tertuduh.

Kementerian kesihatan segera mula menyiasat perkara itu.

Bagaimanapun, kira-kira satu setengah tahun kemudian ketika siasatan masih dijalankan, tertuduh menawarkan rakan sekerja lelakinya untuk pulang ke rumah pada lewat 23 April tahun lalu.

Mereka menaiki kereta sewa persendirian tetapi memutuskan untuk pergi ke rumah tertuduh sebaliknya. Apabila mereka sampai di sana, tertuduh membawa lelaki lain ke rumahnya dan bertanya sama ada dia mahu melakukan hubungan seks.

Mangsa bersetuju “selepas beberapa tentangan”, Tan memberitahu mahkamah.

Sudheesan, peguam tertuduh, berkata bahawa anak guamnya telah minum alkohol sebelum itu.

Beberapa bulan kemudian pada 30 Sept, satu laporan dibuat kepada KKM apabila mangsa mendedahkan tertuduh melakukan seks oral ke atasnya tanpa memberitahu dia menghidap HIV.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu pada Oktober tahun lalu.

Tidak dapat menyebarkan HIV ‘pada semua masa material’

Dalam menuntut penjara sekurang-kurangnya dua tahun, Tan berkata bahawa kesalahan sebegitu pada umumnya sepatutnya menarik hukuman penjara yang ketara kerana ia sejajar dengan hasrat Parlimen untuk hukuman pencegahan dikenakan.

Ia juga “mencerminkan kemudaratan yang ketara yang boleh ditimbulkan” dan “kebersalahan yang tinggi bagi pesalah sedemikian, yang secara tidak bertanggungjawab berisiko menularkan jangkitan HIV kepada orang lain”, tambahnya.

Beliau menyatakan bahawa Parlimen telah menaikkan hukuman maksimum sebanyak lima kali ganda pada 2008 selepas jumlah kes HIV pada tahun itu — 422 — hampir dua kali ganda daripada 2001.

Mahkamah Tinggi telah menetapkan rangka kerja hukuman bagi kesalahan-kesalahan ini, dengan kes berisiko rendah penularan dan kesalahan yang rendah boleh dikenakan denda atau penjara sehingga dua tahun.

Tan berhujah bahawa tertuduh berada di hujung yang lebih tinggi daripada spektrum ini. Beberapa faktor yang memburukkan termasuk melakukan kesalahan semula semasa disiasat, dan mendedahkan dua mangsa kepada risiko penularan, katanya.

Bagaimanapun, Sudheesan berhujah bahawa terdapat faktor pengurangan yang kuat untuk mewajibkan denda. Peguambela berkata bahawa tertuduh layak mendapat status “tidak dapat dikesan sama dengan tidak dapat dipindahkan” dan ini adalah hasil daripada kepatuhannya terhadap rawatan.

Baca Lagi | Lelaki Singapura positif HIV dipenjara 12 bulan kerana melakukan hubungan seks dengan dua lelaki tanpa memberitahu mereka tentang risiko

Hasrat undang-undang adalah untuk menghukum orang yang tidak bertanggungjawab HIV-positif yang menularkan virus itu kepada orang lain atau meletakkan orang lain berisiko dijangkiti, dan tertuduh tidak dapat menularkan HIV kepada orang lain pada setiap masa yang material, Sudheesan menegaskan.

Oleh itu, kebimbangan undang-undang Akta Penyakit Berjangkit akan tetap dipertahankan

Read Previous

Musk berkata dia mungkin menggugurkan perjanjian Twitter jika data akaun palsu tidak disediakan

Read Next

Menteri undang-undang mengesahkan membentangkan Rang Undang-undang anti-lompat parti di Parlimen bulan depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here