The Malaysia Post

Musk berkata dia mungkin menggugurkan perjanjian Twitter jika data akaun palsu tidak disediakan

Elon Musk mungkin menarik diri daripada perjanjian AS$44 bilion (RM193 bilion) untuk memperoleh Twitter Inc jika rangkaian media sosial itu gagal memberikan data mengenai spam dan akaun palsu, jutawan itu memberi amaran dalam surat kepada syarikat itu hari ini.

Twitter berada dalam “pelanggaran material yang jelas” terhadap kewajipannya dan Musk mempunyai semua hak untuk menamatkan perjanjian penggabungan, kata surat itu.

Ini adalah kali pertama Musk mengancam untuk meninggalkan perjanjian itu secara bertulis berbanding menyiarkannya di platform media sosial Twitter.

Twitter sebelum ini meremehkan amaran Musk bahawa perjanjian itu “ditangguh”, dengan alasan bahawa data itu akan membantunya mempersiapkan pemilikan Twitter, bukan untuk menjalankan usaha wajar dan membuka semula rundingan.

Terdahulu pada bulan Mac, Musk berkata dia akan menangguhkan perjanjian itu “untuk sementara waktu”, sementara dia menunggu syarikat media sosial itu memberikan data tentang bahagian akaun palsunya.

“Musk percaya Twitter secara telus enggan mematuhi kewajipannya di bawah perjanjian penggabungan, yang menyebabkan syak wasangka lanjut bahawa syarikat itu menahan data yang diminta,” menurut surat itu.

Musk yang mengaku sebagai ahli mutlak kebebasan bersuara, telah mempersoalkan ketepatan pemfailan awam Twitter tentang akaun spam yang mewakili kurang daripada 5 peratus pangkalan penggunanya, mendakwa ia mestilah sekurang-kurangnya 20 peratus.

Musk berkata dia memerlukan data itu untuk menjalankan analisisnya sendiri terhadap pengguna Twitter dan tidak percaya pada “metodologi ujian longgar” syarikat itu.

“Musk jelas berhak mendapat data yang diminta untuk membolehkan dia bersedia untuk memindahkan perniagaan Twitter kepada pemilikannya dan untuk memudahkan pembiayaan transaksinya,” kata peguamnya dalam surat itu.

Baca Lagi | Musk berkata dia mungkin menggugurkan perjanjian Twitter jika data akaun palsu tidak disediakan

Musk berkata bahawa dia telah menyediakan pembiayaan untuk perjanjian itu, melalui ekuiti dan pinjaman, menarik pemegang saham teratas termasuk pelabur Arab Saudi Putera Alwaleed bin Talal dan Sequoia Capital.

Saham Twitter susut 5.5 peratus pada AS$37.95 pada dagangan awal.

Twitter tidak segera menjawab permintaan untuk komen. — Reuters

Read Previous

Menteri hal ehwal agama menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertai perayaan rakyat Jepun yang akan diadakan di Shah Alam bulan depan

Read Next

Lelaki Singapura positif HIV dipenjara 12 bulan kerana melakukan hubungan seks dengan dua lelaki tanpa memberitahu mereka tentang risiko

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.