The Malaysia Post

Menteri hal ehwal agama menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertai perayaan rakyat Jepun yang akan diadakan di Shah Alam bulan depan

Umat Islam dinasihatkan supaya tidak menyertai Pesta Bon Odori yang akan diadakan di Kompleks Sukan Shah Alam pada 16 Julai ini kerana festival itu mengandungi unsur agama lain, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad.

“Kajian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati festival itu memang ada unsur keagamaan, jadi kita menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertainya,” katanya kepada media selepas menghadiri majlis pecah tanah Yayasan Pendidikan Islam Selangor (Yapis). ) Projek Kompleks Pendidikan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penganjuran perayaan tahunan Jepun yang turut mendapat reaksi negatif di media sosial khususnya dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Poster promosi acara itu juga menggambarkan anime seorang wanita berpakaian kimono memakai tudung.

“Sebab itu kami berharap kekeliruan seperti itu tidak timbul. Jakim selaku parti penyelaras (Islam di negara ini) menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertai program seperti ini atau apa-apa program yang boleh menjejaskan agama dan akidah kita,” katanya.

Sementara itu, dalam perkara berasingan, Idris berkata seorang lelaki yang disebut dalam media sosial sebagai “The Hood Man” telah dikesan dan segala maklumat yang diberikan individu itu akan dijadikan bahan untuk pasukannya (Idris) mengikuti kursus seterusnya. daripada tindakan.

Jakim sebelum ini cuba mencari lelaki itu bagi membantu dakwaan yang dibuatnya di media sosial bahawa pusat penyembelihan Thomas Foods International (TFI) Lobethal di Australia tidak mematuhi piawaian dan prosedur halal Malaysia.

Baca Lagi | Menteri hal ehwal agama menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertai perayaan rakyat Jepun yang akan diadakan di Shah Alam bulan depan

“Setakat ini, syarikat terbabit digantung kerja, dan kita harap dia (individu) dalam keadaan baik (selepas pendedahan). Kami berterima kasih atas pendedahan tersebut.

“Saya yakin di Australia tidak ada masalah dengan pendedahan sebegitu kerana ia (negara) amat mementingkan kepenggunaan,” katanya sambil menambah Jakim telah menggantung kelulusan penyembelihan TFI berkuat kuasa serta-merta sehingga keputusan siasatan komprehensif diperolehi . — Bernama

Read Previous

Menjelang bidaan PRU15, Tengku Zafrul didakwa salah guna kuasa dengan ‘mengangkat’ Kuala Selangor untuk Kementerian Kewangan

Read Next

Musk berkata dia mungkin menggugurkan perjanjian Twitter jika data akaun palsu tidak disediakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.