The Malaysia Post

Menjelang bidaan PRU15, Tengku Zafrul didakwa salah guna kuasa dengan ‘mengangkat’ Kuala Selangor untuk Kementerian Kewangan

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz tidak seharusnya menyalahgunakan kedudukannya sebagai menteri untuk bertanding di kawasan pilihan raya, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke jas memberi amaran hari ini.

Dalam satu kenyataan, Loke berkata pendekatan Tengku Zafrul untuk “mengguna pakai” Kuala Selangor adalah penyalahgunaan kuasa, di tengah-tengah khabar angin bahawa beliau dijadualkan bertanding di kerusi itu di bawah Umno.

“Tengku Zafrul tidak sepatutnya menggunakan jawatannya sebagai Menteri Kewangan untuk memberi kelebihan kepada dirinya bertanding di sesuatu kawasan.

“Sepanjang saya menjadi Ahli Parlimen sejak 2008, saya tidak pernah mendengar mana-mana kementerian menggunakan pendekatan ‘daerah angkat’,” kata Loke.

Loke yang juga bekas menteri pengangkutan menambah bahawa kementerian perlu menggubal dasar dan menyampaikan perkhidmatan ke seluruh negara dan bukan hanya satu kawasan tertentu.

“Tambahan pula, kelulusan stesen kereta api juga bukan di bawah bidang kuasa beliau sebagai Menteri Kewangan.

“Kelulusan untuk ‘skim kereta api’ adalah di bawah tanggungjawab Agensi Pengangkutan Awam Darat yang merupakan agensi di bawah Kementerian Pengangkutan,” kata Loke.

Semalam, Tengku Zafrul dalam laporan Bernama mengumumkan kelulusan untuk membina stesen Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) Jajaran Utara di Puncak Alam di Majlis Kenduri Rakyat Kuala Selangor.

Beliau turut menyebut hasratnya untuk menjadikan Kuala Selangor sebagai daerah angkat Kementerian Kewangan, bagi merealisasikan kemajuan daerah itu sebaik mungkin pada masa hadapan.

Tambahnya, beliau memandang daerah Kuala Selangor secara sentimental.

Baca Lagi | Menjelang bidaan PRU15, Tengku Zafrul didakwa salah guna kuasa dengan ‘mengangkat’ Kuala Selangor untuk Kementerian Kewangan

Bulan lalu, sebuah bahagian Umno di Selangor telah menyeru ahlinya memboikot program melibatkan menteri kewangan Tengku Zafrul, di tengah-tengah perbincangan bahawa beliau sedang mengintai kerusi Parlimen Kuala Selangor pada pilihan raya umum akan datang.

Pada Januari lalu, beliau dilaporkan berkata beliau tidak mempunyai masa untuk memikirkan sama ada mahu bertanding pada pilihan raya akan datang, berikutan spekulasi mengaitkan beliau dengan kerusi Parlimen Lembah Pantai dan Kuala Pilah.

Read Previous

Presiden Ukraine melawat barisan hadapan ketika pertempuran sedang berlangsung

Read Next

Menteri hal ehwal agama menasihatkan umat Islam supaya tidak menyertai perayaan rakyat Jepun yang akan diadakan di Shah Alam bulan depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.