The Malaysia Post

Presiden Ukraine melawat barisan hadapan ketika pertempuran sedang berlangsung

Volodymyr Zelensky

Credits: timesofisrael

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky bertemu tentera di barisan hadapan di Donbas Ahad ketika pertempuran hebat berlaku di kawasan perindustrian timur yang Moscow telah menumpukan tenteranya untuk menawan.

Zelensky melawat pos komando dan kedudukan barisan hadapan di Lysychansk, yang terletak di seberang sungai Siverskyi Donets dari Severodonetsk, di mana tentera Ukraine berundur menentang tentera Rusia yang sebelum ini muncul di ambang merebut bandar strategik itu.

Dia juga melawat Bakhmut, ke barat daya di wilayah Donetsk Donbas, dan bercakap dengan anggota kerahan, kata jawatan presiden.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih atas kerja hebat anda, atas perkhidmatan anda, kerana melindungi kita semua, negeri kita. Saya berterima kasih kepada semua orang,” katanya kepada mereka. “Jaga diri kamu!”

Dalam lawatan kerjanya, Zelensky “membiasakan dirinya dengan situasi operasi di barisan hadapan pertahanan,” kata jawatan presiden.

“Saya bangga dengan semua orang yang saya temui, yang saya berjabat tangan, dengan siapa saya berkomunikasi, yang saya sokong,” kata Zelensky dalam ucapan petang hariannya selepas lawatannya.

Presiden berkata beliau juga pergi ke Zaporizhzhia di tenggara untuk bertemu dengan penduduk Mariupol yang telah berjaya meninggalkan bandar pelabuhan yang musnah akibat pengeboman Rusia selama berbulan-bulan.

“Setiap keluarga ada kisahnya sendiri. Kebanyakannya tanpa lelaki,” katanya.

“Suami seseorang pergi berperang, seseorang dalam kurungan, malangnya seseorang telah meninggal dunia. Satu tragedi. Tiada rumah, tiada orang tersayang. Tetapi kita mesti hidup untuk anak-anak. Wira sejati — mereka ada di kalangan kita.”

Perjalanan Zelensky ke medan perang memberinya pandangan langsung yang penting tentang operasi ketenteraan dan merupakan penguat semangat untuk tentera barisan hadapannya, kata bekas jeneral tentera Australia, Mick Ryan.

Ia juga menunjukkan “dia mempunyai kepercayaan penuh terhadap tenteranya” dan meningkatkan perbezaan antara gaya kepimpinannya dan lawan Rusia Vladimir Putin.

“Ciri penting yang ditunjukkan oleh Zelensky ialah kesediaannya mengambil risiko peribadi untuk melawat askar di lapangan, dan mendapatkan pemahamannya sendiri tentang bagaimana operasi ketenteraan berlaku,” tulis Ryan pada hari Isnin.

“Ini adalah cara penting Zelensky membezakan dirinya daripada musuhnya.

“Saya cukup yakin bahawa Putin tidak akan menerima jemputan untuk melawat tentera Rusia yang kurang diberi makan dan dipimpin — tetapi bersenjata lengkap — di Ukraine pada bila-bila masa dalam masa terdekat.”

Baca Lagi | Presiden Ukraine melawat barisan hadapan ketika pertempuran sedang berlangsung

Zelensky sebelum ini melawat barisan hadapan pada penghujung Mei, sementara tiada petunjuk Putin berada di mana-mana berhampiran medan perang sejak dia melancarkan pencerobohannya. — AFP

Read Previous

Bintang Brazil Ronaldo menunggang basikal menuruni laluan jemaah haji selepas kenaikan pangkat Valladolid

Read Next

Menjelang bidaan PRU15, Tengku Zafrul didakwa salah guna kuasa dengan ‘mengangkat’ Kuala Selangor untuk Kementerian Kewangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here