The Malaysia Post

Pada hari lahir, Agong menggesa agar kemelut politik dihentikan bagi menghentikan defisit keyakinan dalam negara

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah sebarang defisit keyakinan terhadap kemampuan negara perlu ditangani segera bagi membolehkan negara bangkit semula di persada dunia.

Baginda bertitah bagi menyedari bahawa negara memerlukan kerajaan yang stabil, selain disokong sistem penyampaian perkhidmatan dan tadbir urus yang cekap, telus, berintegriti, mesra perniagaan dan mesra rakyat.

“Bagi melonjakkan pertumbuhan ekonomi dan menjadikan negara sebagai pilihan pelaburan utama di rantau ini, ia menuntut persefahaman dan pengorbanan semua pihak untuk mewujudkan landskap politik yang stabil dan mampan.

“Saya amat berharap agar semua isu politik dapat diselesaikan dengan segera bagi mengelak negara daripada terjerumus ke dalam defisit keyakinan yang boleh menjejaskan imej dan masa depan negara,” titah baginda ketika bertitah pada majlis perasmian anugerah dan penghormatan persekutuan yang diadakan sempena dengan sambutan ulang tahun rasminya di Istana Negara di Kuala Lumpur.

Al-Sultan Abdullah turut melahirkan rasa syukur kerana negara mencatatkan peningkatan dalam pertumbuhan ekonomi tahun lalu.

Baginda bertitah perkara itu dicapai melalui strategi pengurusan kesihatan yang berkesan dan persefahaman politik supaya negara dapat meneruskan langkah untuk mencapai agenda pembangunan.

“Keadaan Covid-19 juga bertambah baik. Negara kini sudah memasuki fasa endemik, saya amat gembira melihat rakyat saya yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama lebih positif dalam urusan harian mereka,” kata Al-Sultan Abdullah.

Baginda turut mengalu-alukan pembukaan semula sempadan negara pada 1 April lalu yang dilihat mampu menjana dan memulihkan ekonomi negara.

“Langkah ini dilaksanakan selepas kerajaan saya mengimbangi strategi pengurusan kesihatannya, berbanding sebelum ini.

Al-Sultan Abdullah bertitah bagi memastikan kelangsungan dan daya tahan ekonomi pasca pandemik Covid-19, kerajaan harus terus bijak dan mengambil peluang dengan meneroka pelbagai strategi baharu dan inovatif.

Baca Lagi | Pada hari lahir, Agong menggesa agar kemelut politik dihentikan bagi menghentikan defisit keyakinan dalam negara

Sempena hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong, seramai 1,021 individu dianugerahkan anugerah, penghormatan dan pingat persekutuan tahun ini. Seramai 45 individu menerima pingat dan anugerah masing-masing pada istiadat istiadat hari ini. — Bernama

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Orang lain suka golf, saya suka tenis jadi saya bermain, kata Nadal

Read Next

Bintang Brazil Ronaldo menunggang basikal menuruni laluan jemaah haji selepas kenaikan pangkat Valladolid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.