The Malaysia Post

Orang lain suka golf, saya suka tenis jadi saya bermain, kata Nadal

Rafael Nadal

Credits: tennishead

Selepas mencapai rekod final Terbuka Perancis ke-14 semalam, juara Grand Slam 21 kali, Rafael Nadal berkata dia tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dibuktikan dalam tenis dan hanya bermain kerana dia masih cukup cergas dan menikmatinya.

Nadal melangkah ke perlawanan akhir Ahad selepas Alexander Zverev membengkokkan buku lalinya pada set kedua separuh akhir mereka dan terpaksa bersara ketika mengekori pemain Sepanyol itu 7-6(8) 6-6.

“Ia kira-kira setiap hari. Tidak, maksud saya, ia bukan tentang perkara yang anda perlu buktikan,” kata Nadal. “Ini mengenai betapa anda seronok melakukan apa yang anda lakukan atau jika anda tidak seronok, maka adalah cerita lain, bukan?”

“Tetapi jika anda suka apa yang anda lakukan, anda teruskan, kerana, sebagai contoh, jika anda suka pergi dan bermain golf, anda akan terus bermain golf.”

“Jika saya suka bermain tenis dan jika saya boleh dan saya boleh mengendalikan untuk terus bermain, saya terus bermain kerana saya suka apa yang saya lakukan. Jadi itu sahaja.”

Nadal mengingkari jangkaan untuk memenangi Terbuka Australia tahun ini, sekali gus menjadi orang pertama memenangi 21 trofi Grand Slam. Pukulannya adalah satu lebih daripada yang dimiliki oleh pesaingnya Novak Djokovic, yang ditewaskannya pada suku akhir Roland Garros, dan Roger Federer.

Dia telah tiba di Paris kerana mengalami kecederaan kaki yang mengganggu dan juga membawa seorang doktor bersamanya untuk meningkatkan peluangnya untuk menjulang Piala Musketeers untuk kali ke-14 yang menambah rekod.

Ia bukanlah satu perjalanan yang mudah untuk pemain Sepanyol itu.

Nadal memerlukan lima set untuk menewaskan Felix Auger-Aliassime pada pusingan keempat dan empat lagi untuk menyingkirkan Djokovic dalam perlawanan yang berlangsung lebih empat jam.

Dia sama ada akan menentang Marin Cilic dari Croatia atau Casper Ruud dari Norway pada perlawanan akhir.

“Saya tidak begitu positif selepas itu (Terbuka Itali) tentang kaki saya, tetapi saya positif bahawa saya akan dapat bermain di sini,” katanya.

Baca Lagi | Orang lain suka golf, saya suka tenis jadi saya bermain, kata Nadal

“Dan inilah saya. Saya bermain, saya berjuang, saya melakukan semua perkara yang mungkin untuk memberi diri saya sekurang-kurangnya peluang untuk berada di tempat saya dan sudah tentu gembira kerana dapat memberi diri saya satu lagi peluang untuk bermain pada (sic) Ahad kedua di sini dalam perlawanan akhir. Roland Garros, bukan?

“Jika saya cukup sihat untuk bermain, saya suka persaingan… bermain di stadium terbaik dunia dan … pada usia saya (untuk) masih (berdaya saing).” ― Reuters

Read Previous

Pemimpin gereja besar Mexico mengakui penderaan seks kanak-kanak di AS

Read Next

Pada hari lahir, Agong menggesa agar kemelut politik dihentikan bagi menghentikan defisit keyakinan dalam negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here