The Malaysia Post

Pemimpin gereja besar Mexico mengakui penderaan seks kanak-kanak di AS

Naason Joaquin Garcia

Credits: brightspotcdn

Ketua sebuah gereja besar Mexico mengaku mendera kanak-kanak secara seksual di Amerika Syarikat semalam, beberapa hari sebelum dia dijadual dibicarakan.

Naason Joaquin Garcia, ketua La Luz del Mundo (The Light of the World), yang mendakwa berjuta-juta ahli di seluruh dunia, mengaku bersalah atas serangan terhadap ahli gereja muda di sekitar Los Angeles selama beberapa tahun.

“Sebagai pemimpin La Luz del Mundo, Naason Joaquin Garcia menggunakan kuasanya untuk mengambil kesempatan ke atas kanak-kanak,” kata Peguam Negara California Rob Bonta.

“Dia bergantung kepada orang-orang di sekelilingnya untuk melatih jemaah untuk tujuan serangan seksual.” Pendakwa raya berkata Garcia, 53, mengeksploitasi kedudukan amanahnya untuk memaksa gadis bawah umur melakukan perbuatan seksual ke atasnya.

Semasa menjalankan siasatan, mereka mendakwa Garcia dan defendan bersamanya telah memberitahu mangsa bahawa enggan mematuhi kehendaknya akan bertindak menentang Tuhan.

Garcia telah menghadapi pelbagai pertuduhan berkaitan dakwaan salah laku sehingga penahanannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles pada 2019.

Baca Lagi | Pemimpin gereja besar Mexico mengakui penderaan seks kanak-kanak di AS

Pendakwah itu, yang didakwa bersama dua ahli gereja lain, sepatutnya dibicarakan, mulai Isnin.

Tetapi pengakuan bersalahnya terhadap tiga pertuduhan bermakna dia kini akan dijatuhkan hukuman minggu depan, dan dijangka menghadapi penjara beberapa tahun. — AFP

Read Previous

Laporan: Sesetengah majikan Malaysia memotong faedah pekerja selepas tingkat gaji dinaikkan kepada RM1,500

Read Next

Orang lain suka golf, saya suka tenis jadi saya bermain, kata Nadal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here