The Malaysia Post

Putin memberitahu Erdogan Rusia bersedia untuk bekerja untuk membuka semula penghantaran

Presiden Rusia Vladimir Putin memberitahu rakan sejawatannya dari Turki, Recep Tayyip Erdogan hari ini bahawa Moscow bersedia untuk bekerjasama dengan Ankara untuk membebaskan perkapalan maritim yang disekat berhubung konflik di Ukraine.

“Vladimir Putin menyatakan kesediaan pihak Rusia untuk menyumbang kepada transit barang maritim tanpa halangan dalam penyelarasan dengan rakan kongsi Turki. Ini juga terpakai kepada eksport bijirin dari pelabuhan Ukraine,” Kremlin memetik Putin sebagai berkata dalam bacaan panggilan dengan Erdogan.

Kremlin berkata kedua-duanya membincangkan “memastikan pelayaran selamat di Laut Hitam dan Azov” dan “menghapuskan ancaman lombong di perairan mereka”.

Putin juga mengulangi dakwaan bahawa kekurangan makanan global adalah akibat daripada dasar Barat yang “rabun”, mengatakan Rusia bersedia untuk mengeksport “jumlah besar baja dan produk pertanian jika sekatan anti-Rusia yang berkaitan ditarik balik.” Serangan Rusia di Ukraine dan sekatan Barat telah mengganggu bekalan gandum dan komoditi lain dari kedua-dua negara, mencetuskan kebimbangan mengenai risiko kekurangan dan kelaparan di seluruh dunia.

Rusia dan Ukraine menghasilkan 30 peratus daripada bekalan gandum global.

Baca Lagi | Putin memberitahu Erdogan Rusia bersedia untuk bekerja untuk membuka semula penghantaran

Berpuluh-puluh kapal kontena disekat di pelabuhan Ukraine yang dikelilingi oleh tentera Rusia, menyekat eksport gandum, minyak bunga matahari dan bahan makanan lain, serta baja untuk tanaman.

Navigasi Laut Hitam juga telah dihalang oleh lombong yang diletakkan oleh kedua-dua tentera Rusia dan Ukraine. — AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pakar penyakit menyeru WHO, kerajaan untuk tindakan lanjut terhadap cacar monyet

Read Next

Menteri Perancis mengecam Klopp berhubung kekecohan Liga Juara-Juara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.