The Malaysia Post

Beijing berkata ucapan Blinken ‘memburukkan China’

Kementerian Luar China hari ini menuduh Setiausaha Negara AS Antony Blinken sebagai “memburuk-burukkan” negara itu, selepas diplomat tertinggi Amerika itu menyampaikan ucapan dasar penting yang menggesa tindakan untuk mengimbangi pengaruh Beijing.

Dalam kenyataan paling komprehensif setakat ini mengenai China oleh pentadbiran Presiden AS Joe Biden, Blinken berkata semalam kuasa Asia menimbulkan “cabaran jangka panjang yang paling serius kepada perintah antarabangsa”.

China telah berdepan dengan amaran daripada Amerika Syarikat dan sekutu Barat sejak kebelakangan ini berhubung pengaruhnya yang semakin meningkat dan cita-cita globalnya.

Blinken semalam memberi amaran tentang “niat China untuk membentuk semula susunan antarabangsa” dan menyeru negara untuk mempertahankan status quo.

Dia juga menuduh Beijing meningkatkan ketegangan ke atas Taiwan – pulau yang diperintah sendiri oleh China yang didakwa sebagai wilayahnya – dan berkata Beijing telah “memutuskan hubungan Taiwan dengan negara-negara di seluruh dunia dan (sedang) menyekatnya daripada menyertai organisasi antarabangsa”.

Beijing mengecam ucapan itu hari ini dengan marah, mengatakan ia “menyebarkan maklumat palsu, membesar-besarkan ancaman China, mencampuri hal ehwal dalaman China dan mencemar dasar dalam dan luar negara China”.

Jurucakap kementerian luar negeri Wang Wenbin memberitahu pemberita bahawa China “tegas menentang” ucapan itu dan ia menunjukkan Washington berusaha untuk “mengandungi dan menyekat pembangunan China dan mengekalkan hegemoni dan kuasa AS”.

Amerika Syarikat baru-baru ini melancarkan rangka kerja perdagangan baharu yang longgar di seluruh Asia dan telah menubuhkan forum dengan Kesatuan Eropah untuk menetapkan piawaian teknologi.

Usaha itu bertujuan untuk menyatukan negara yang berfikiran sama kerana China menguasai bidang baharu, seperti kecerdasan buatan.

Blinken mengakui konsensus yang semakin meningkat bahawa negara lain tidak boleh mengubah trajektori China, mengatakan bahawa di bawah Presiden Xi Jinping ia telah menjadi “lebih menindas di dalam negeri, lebih agresif di luar negara”.

“Terdapat penumpuan yang semakin meningkat tentang keperluan untuk mendekati hubungan dengan Beijing dengan lebih realisme,” katanya.

‘Wujud bersama dan bekerjasama’

Ucapan setiausaha negara AS itu berbeza dengan pendekatan di bawah bekas presiden Donald Trump, yang pentadbirannya bercakap dengan jelas mengenai konflik global habis-habisan dengan China.

Dalam lawatan ke Afrika dan Amerika Latin, di mana China telah melabur berbilion dolar dalam infrastruktur, Blinken telah merendahkan persaingan AS-China dan tidak meminta negara untuk berpihak.

“Kami tidak mencari konflik atau Perang Dingin baharu. Sebaliknya, kami bertekad untuk mengelak kedua-duanya,” katanya dalam ucapannya.

“Kami tidak berusaha untuk menyekat China daripada peranannya sebagai kuasa besar, mahupun menghalang China – atau mana-mana negara lain dalam hal itu – daripada mengembangkan ekonomi mereka atau memajukan kepentingan rakyat mereka.” Tetapi beliau berkata bahawa mempertahankan perintah global semasa, termasuk undang-undang dan perjanjian antarabangsa, akan “membolehkan semua negara – termasuk Amerika Syarikat dan China – untuk wujud bersama dan bekerjasama”.

Biden pada hari Isnin membuat gelombang dengan menawarkan ikrar paling jelas dalam beberapa dekad bahawa Amerika Syarikat akan mempertahankan Taiwan secara ketenteraan daripada sebarang pencerobohan oleh Beijing.

Ikrar itu menimbulkan kemarahan Beijing, yang memberi amaran kepada Washington supaya tidak “meremehkan” keazaman dan keupayaan China.

Semalam, Biden menegaskan bahawa Washington tidak menyimpang daripada pendirian lamanya terhadap Taiwan dan berkata Beijing yang telah menimbulkan ketegangan, termasuk dengan penerbangan tentera hampir setiap hari berhampiran pulau itu.

“Walaupun dasar kami tidak berubah, apa yang telah berubah ialah paksaan Beijing yang semakin meningkat,” kata Blinken.

Baca Lagi | Beijing berkata ucapan Blinken ‘memburukkan China’

Kerajaan termasuk Australia dan New Zealand juga telah membunyikan kebimbangan minggu ini mengenai dokumen bocor yang kelihatan menunjukkan rancangan untuk membina kerjasama keselamatan yang luas antara China dan Kepulauan Pasifik.

China, yang menegaskan kerjasamanya dengan negara-negara Pulau Pasifik “tidak menyasarkan mana-mana negara,” telah menghantar Menteri Luarnya Wang Yi dalam lawatan ke seluruh rantau itu minggu ini untuk membincangkan pengembangan dramatik keselamatan dan penglibatan ekonomi Beijing. — AFP

Read Previous

Juri akan mula membincangkan dakwaan fitnah Depp dan Heard

Read Next

PM Ismail Sabri berkata Zuraida masih menteri, keputusan lanjut selepas lawatan ke Tokyo

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.