The Malaysia Post

Juri akan mula membincangkan dakwaan fitnah Depp dan Heard

Johnny Depp

Credits: usnews

Juri akan memulakan perbincangan mengenai tuntutan fitnah pertarungan daripada pelakon Johnny Depp dan Amber Heard hari ini berikutan enam minggu bukti dan keterangan yang jelas dan grafik yang memperincikan hubungan bekas pasangan Hollywood itu.

Bintang “Pirates of the Caribbean”, 58, menyaman Heard di Virginia sebanyak AS$50 juta dan berhujah bahawa dia memfitnahnya apabila dia menggelar dirinya sebagai “tokoh awam yang mewakili penderaan domestik.”

Heard, 36, menyaman balas sebanyak AS$100 juta, berkata Depp memburuk-burukkan dirinya apabila peguamnya menggelar tuduhannya sebagai “tipuan”.

Peguam kedua-dua pihak akan menyampaikan hujah penutup pada hari Jumaat sebelum kes itu dibawa ke juri. Jika juri tidak mencapai keputusan pada petang ini, mereka akan bersidang semula pada hari Selasa, kata Hakim Penney Azcarate.

Depp telah menafikan memukul Heard atau mana-mana wanita dan berkata dia adalah orang yang menjadi ganas dalam hubungan mereka. Pasangan itu bertemu pada 2011 semasa penggambaran “The Rum Diary” dan berkahwin pada Februari 2015. Perceraian mereka dimuktamadkan kira-kira dua tahun kemudian.

Lebih enam minggu prosiding, juri telah mendengar rakaman pergaduhan bekas pasangan itu, melihat gambar grafik jari berdarah dan mendengar pertengkaran mengenai najis yang ditemui di atas katil pasangan itu.

Depp berkata Heard membaling botol vodka yang memotong bahagian atas jarinya semasa pertengkaran pada 2015. Heard menafikan mencederakan jari Depp dan berkata Depp menyerangnya secara seksual malam itu dengan botol minuman keras.

Dia juga berkata dia percaya Heard atau rakan meninggalkan najis di atas katil pada waktu pagi selepas pertengkaran pada hari lahir Heard yang ke-30. Heard berkata ia mungkin datang dari salah satu anjing mereka.

Di tengah-tengah kes undang-undang adalah sekeping pendapat Disember 2018 oleh Heard dalam Washington Post. Artikel itu tidak pernah menyebut nama Depp, tetapi peguamnya memberitahu juri adalah jelas bahawa Heard merujuk kepadanya.

Depp, yang pernah menjadi antara bintang terbesar Hollywood, berkata dakwaan Heard menyebabkan dia “segala-galanya.” Filem baru “Pirates” telah ditangguhkan, dan Depp telah digantikan dalam francais filem “Fantastic Beasts”, spin-off “Harry Potter”.

Peguam Heard berhujah bahawa dia bercakap benar dan pendapatnya dilindungi kebebasan bersuara di bawah Pindaan Pertama Perlembagaan AS. Mereka berkata dia juga kehilangan peluang bekerja di Hollywood kerana tuduhan Depp.

Baca Lagi | Juri akan mula membincangkan dakwaan fitnah Depp dan Heard

Depp kalah dalam kes libel kurang dua tahun lalu terhadap Sun, sebuah tabloid British yang melabelnya sebagai “pemukul isteri.” Seorang hakim Mahkamah Tinggi London memutuskan bahawa dia telah berulang kali menyerang Heard.

Peguam Depp memfailkan kes AS di Fairfax County, Virginia, kerana Washington Post dicetak di sana. Akhbar itu bukan defendan. — Reuters

Read Previous

Badan Peguam Malaysia bersetuju mengadakan bantahan secara aman oleh peguam untuk menegakkan kebebasan badan kehakiman, mengutuk siasatan SPRM terhadap hakim

Read Next

Beijing berkata ucapan Blinken ‘memburukkan China’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here