The Malaysia Post

Badan Peguam Malaysia bersetuju mengadakan bantahan secara aman oleh peguam untuk menegakkan kebebasan badan kehakiman, mengutuk siasatan SPRM terhadap hakim

Badan Peguam Malaysia hari ini mengundi untuk mengadakan bantahan secara aman bagi menegakkan kebebasan kehakiman, dan juga mengecam siasatan kontroversi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini terhadap hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Presiden Badan Peguam Malaysia Karen Cheah Yee Lynn hari ini berkata bahawa majoriti besar peguam yang telah menghadiri Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) bersetuju dengan bantahan aman itu.

“Kami akan melaksanakan beberapa langkah yang terkandung dalam resolusi ini, termasuk mengadakan jalan-jalan atau bantahan secara aman,” kata pengerusi Majlis Peguam itu kepada pemberita di sini selepas Majlis Peguam Malaysia mengakhiri EGMnya.

Bagi butiran mengenai protes atau berjalan kaki secara aman Badan Peguam Malaysia, Cheah berkata Majlis Peguam — badan induk organisasi itu — akan membuat keputusan kemudian.

“Pemegang pejabat akan mengadakan mesyuarat Ahad ini dan kami akan cuba menyelesaikan logistik. Pada penghujung hari, apabila tarikh dan masa ditetapkan, kami berkemungkinan besar akan memberitahu semua orang,” katanya, turut mengesahkan bahawa nama perjalanan itu masih belum diputuskan tetapi ia akhirnya untuk menegakkan kebebasan badan kehakiman.

Ditanya sama ada Badan Peguam Malaysia akan mengambil inspirasi daripada Walk for Justice sebelum ini pada 2007 di Putrajaya, Cheah menyatakan bahawa setiap jalan kaki adalah berbeza dan Badan Peguam Malaysia juga telah mengadakan dua jalan kaki lain pada 2011 dan 2014 di Kuala Lumpur selain satu pada 2007.

“Jadi kami fikir kami perlu mencari masa, tempat dan tempat yang sesuai untuk menyampaikan mesej merentasi bagaimana kebebasan badan kehakiman sebenarnya boleh dipelihara, secara logistik dan dengan cara perincian, saya fikir kami tidak dapat membuat sebarang pengesahan pada masa ini,” katanya.

Beliau berkata sentimen ahli Badan Peguam Malaysia ialah mereka “sangat berminat untuk berjalan” dan menyatakan bahawa ramai yang berkata bahawa mereka akan keluar dan berjalan.

Mohd Nazlan adalah hakim perbicaraan yang mendengar kes bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai RM42 juta yang diselewengkan daripada SRC International Sdn Bhd di Mahkamah Tinggi dan kini menjadi hakim Mahkamah Rayuan.

Perkara pertama mengenai resolusi yang diterima pakai pada EGM ialah kutukan Badan Peguam Malaysia dengan sekeras-kerasnya mengenai cara yang belum pernah berlaku sebelum ini di mana SPRM secara terbuka mengumumkan pelancaran penyiasatan jenayah ke atas hakim dari mahkamah atasan (merujuk kepada Mahkamah Tinggi, Mahkamah). Rayuan, Mahkamah Persekutuan) untuk tempoh yang tidak ditentukan dan tanpa penutupan yang sewajarnya, serta untuk mendedahkan nama hakim secara terbuka, yang dikatakan sebagai satu tindakan ugutan terhadap badan kehakiman.

Perkara kedua mengenai resolusi yang dibuat ialah kutukan Badan Peguam Malaysia sekeras-kerasnya terhadap sebarang campur tangan pada bila-bila masa terhadap kebebasan badan kehakiman, dan pelanggaran prinsip asas pengasingan kuasa.

Perkara ketiga mengenai resolusi yang dibuat ialah agar Badan Peguam Malaysia mengambil langkah segera dan perlu untuk mengatur dan mengetuai protes secara aman. Resolusi ini menyatakan bahawa masa dan tempat protes aman adalah untuk Majlis Peguam untuk memutuskan.

Sebagai sebahagian daripada perkara ketiga resolusi itu, ahli Peguam Malaysia juga bersetuju untuk langkah lain — yang difikirkan sesuai oleh Majlis Peguam — untuk diambil, yang mungkin termasuk mencabar kewajaran dan cara SPRM memulakan siasatannya ke atas Nazlan atau juga menganjurkan pembaharuan kepada undang-undang untuk melindungi kebebasan badan kehakiman dan untuk menegakkan keyakinan orang ramai terhadap badan kehakiman.

Perkara pertama mengenai resolusi yang diterima pakai pada EGM ialah kutukan Badan Peguam Malaysia dengan sekeras-kerasnya. Diminta menjelaskan perkara ketiga resolusi itu, Cheah berkata bantahan secara aman disahkan, manakala dua pilihan lain diserahkan kepada Majlis Peguam untuk memutuskan sama ada untuk atau bagaimana ia akan mengambil pilihan tersebut.

“Jadi ada tiga perkara yang berada di atas meja pada masa ini di bawah resolusi, yang pertama adalah berjalan kaki, untuk mengambil langkah segera untuk menganjurkan berjalan kaki atau protes aman, jadi ia sama ada atau.

“Pilihan kedua yang berada di atas meja berkemungkinan memulakan saman undang-undang untuk mencabar kesahihan siasatan yang telah dijalankan oleh SPRM, dan pilihan terakhir yang kita ada dalam resolusi itu ialah advokasi untuk melaksanakan pembaharuan atau kemungkinan reformasi untuk memelihara kebebasan badan kehakiman,” katanya.

Baca Lagi | Badan Peguam Malaysia bersetuju mengadakan bantahan secara aman oleh peguam untuk menegakkan kebebasan badan kehakiman, mengutuk siasatan SPRM terhadap hakim

Dalam perkara keempat mengenai resolusi yang telah diluluskan, Badan Peguam Malaysia menyeru peguam negara — sebagai penjaga kepentingan awam — untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi institusi kehakiman dan prinsip suci kebebasan badan kehakiman daripada ugutan sedemikian. dan gangguan.

Mengenai sifat item keempat pada resolusi itu, Cheah menjelaskan: “Kami hanya mahu peguam negara mengambil tahu hakikat bahawa beliau juga mempunyai peranan dalam menegakkan kebebasan badan kehakiman.” Ditanya sama ada Badan Peguam Malaysia akan menulis atau bercakap dengan peguam negara mengenai resolusi ini

Read Previous

Ukraine berkata perang di timur pada ‘keamatan maksimum’

Read Next

Juri akan mula membincangkan dakwaan fitnah Depp dan Heard

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.