The Malaysia Post

Ukraine berkata perang di timur pada ‘keamatan maksimum’

Ukraine berkata hari ini bahawa pertempuran di wilayah timur Donbas negara itu telah mencapai tahap yang paling sengit, ketika tentera Rusia menolak lebih jauh ke kawasan perindustrian.

“Pertempuran telah mencapai keamatan maksimum,” kata Timbalan Menteri Pertahanan Ukraine Ganna Malyar pada taklimat akhbar.

“Pasukan musuh menyerbu kedudukan tentera kami secara serentak ke beberapa arah. Kami mempunyai tahap pertempuran yang amat sukar dan panjang di hadapan kami,” tambahnya.

Tentera Moscow telah merancang laluan perlahan tetapi tetap lebih dalam ke wilayah Donbas sejak mengundurkan tentera dari wilayah tengah dan utara untuk menyatukan usaha ketenteraan di timur.

Mereka menutup sekitar beberapa hab bandar utama, terutamanya Severodonetsk dan Lysychansk yang berada dalam laluan ke pusat pentadbiran timur Ukraine di Kramatorsk.

“Keadaan masih sukar dan menunjukkan tanda-tanda lebih teruk,” kata Malyar.

“Kita mesti faham bahawa ini adalah perang dan, malangnya, kerugian di pihak kita tidak dapat dielakkan,” tambahnya.

Gabenor wilayah Lugansk Sergiy Gaiday berkata bahawa pengeboman “berat” Rusia ke atas Lysychansk telah menyebabkan kerosakan besar kepada infrastruktur awam, termasuk pusat bantuan kemanusiaan.

Baca Lagi | Ukraine berkata perang di timur pada ‘keamatan maksimum’

Gaiday berkata bahawa tiga orang telah terkorban dalam serangan Rusia baru-baru ini di wilayah itu, yang mana tentera Moscow berkata mereka mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas. — AFP

Read Previous

FIFPro membunyikan penggera terhadap beban kerja pemain menjelang final Liga Juara-Juara

Read Next

Badan Peguam Malaysia bersetuju mengadakan bantahan secara aman oleh peguam untuk menegakkan kebebasan badan kehakiman, mengutuk siasatan SPRM terhadap hakim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.